Skip to Content
Panorama : Vast goed met makelaar?

Panorama : Vast goed met makelaar?

Betalen we te niet te veel voor ons huis? - donderdag 4 december op Canvas

De immobusiness boomt. De opleiding is populair en makelaars draaien overuren door de woonbonus. Maar, betalen we niet teveel voor de aankoop van ons droomhuis of -appartement? Wanneer we als consument duizenden euro’s moeten betalen aan onze makelaar bijvoorbeeld? Panorama onderzoekt de immobiliënsector en stelt vast hoe het gebrek aan transparantie de prijzen de hoogte injaagt. En ondertussen worden vernieuwingen gefnuikt. En wie is de dupe? De consument: wij allemaal dus. Op donderdag 4 december om 21.30 u. op Canvas.
 

 

Rechter en partij

Vooral de rol van het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) wordt in de reportage onder de loep genomen. Daarvoor trok Panorama ook naar Nederland, waar makelaars gemiddeld voor de helft van de prijs in België werken. Hoe komt dat? “Het systeem is ziek”, zegt Michel Dussart, vorig jaar nog voorzitter van het BIV. Ondertussen is hij weggestemd. Het BIV speelt in geschillen vaak rechter én partij, en dat is niet goed voor de markt.

 

Vernieuwing niet gewenst

Neem nu het de start-up Billionhomes. Zij wilden het radicaal anders doen in België. “Een ratingsysteem wilden wij, een soort Tripadvisor voor makelaars opstarten”, legt oprichter Kim Coppens uit. Dat was niet naar de zin van het BIV. “We kregen een klacht aan ons broek, uiteindelijk zijn we vrijgesproken, maar het zegt wel veel”, aldus Billionhomes. Vernieuwing wordt tegengehouden door corporatisme, klinkt het hier streng.

 

Op eigen houtje?

Vanzelfsprekend is natuurlijk niet elke makelaar slecht. Misschien kan het internet wel de alomtegenwoordige immosector omzeilen. Spontaan denken we aan Immoweb, waar de rol van de makelaar kan worden ingeperkt. Maar toch: ook de prijzen voor de immozoekertjes zijn de laatste jaren drastisch gestegen. Panorama onderzoekt in welke mate hier nog sprake kan zijn van vrije mededinging. Betalen we daarom zoveel voor ons vastgoed in België?

 

Panorama onthult in Vast goed met makelaars,  donderdag 4 december om 21.30 u. op Canvas

 

Reportage: Wim van den Eynde en Laura Niclaes
Eindredactie: Pascal Seynhaeve
Presentatie: Phara de Aguirre

Hogeresolutiefoto's vindt u op het Persportaal van VRT Communicatie : http://pers.vrt.be

 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos