Panorama : Kind zoekt pleeggezin - donderdag 13 november

Panorama : Kind zoekt pleeggezin - donderdag 13 november

Elk jaar zijn er in Vlaanderen 400 kinderen die het lastig hebben om een pleeggezin te vinden. Een volle speelplaats. Hoe komt dat? Samen met kinderpsychiater Peter Adriaenssens, jeugdrechters, jongeren in de bijzondere jeugdzorg, biologische ouders en Pleegzorg Vlaanderen geeft Panorama een unieke inkijk in de problematiek van de pleegzorg. De reportage 'Kind zoekt pleeggezin' geeft ook een stem aan het pleegkind zelf. In Panorama op donderdag 13 november om 21.30 u. op Canvas.
 

Onbekend maakt onbemind
Het grote probleem van pleegzorg vandaag is dat het veel te onbekend is. “Het statuut van pleegouder is te onduidelijk en dat schrikt kandidaat-ouders af”, zegt ook Lorin Parys, zelf pleegouder van twee kinderen. Hij schreef ook een boek over de problematiek (De Vergeetput). Pijnpunt is dat er vandaag wél genoeg kandidaat-adoptieouders zijn, maar pleegzorg stiefmoederlijk lijkt te worden behandeld.

(Pleeg)ouders van 52 kinderen
Panorama vond inzicht bij Rosette en Bruno, het Vlaamse oer-pleeggezin. Liefst 53 (!) kinderen brachten zij in alle liefde groot. Panorama toont hoe mooi pleegzorg kan zijn. Van het met spanning wachten op een kind tot de beslissing over zijn/haar verdere toekomst. “Er is niets mis met je te hechten aan een pleegkind en het dan weer los te laten”, aldus Rosette.

Trauma
Toch zijn kandidaat-pleegouders vaak bang zich te binden aan kinderen die ze misschien snel weer moeten afstaan. Kinderen en jongvolwassenen komen op die manier sneller in de bijzondere jeugdzorg terecht, waar het plaatstekort nijpend is. Voor Nadia was dat een trauma: “Ik wilde een pleeggezin, maar dat was er gewoon niet”.

Hoe kan het beter? Waarom kunnen niet meer Vlaamse pleegouders gevonden worden?

 

Panorama verduidelijkt, in Kind zoekt pleeggezin, donderdag 13 november, 21.30 u. op Canvas.

Een reportage van Chris Michel (reporter) en Mark De Visscher (regie)
Eindredactie: Pascal Seynhaeve
Presentatie: Phara de Aguirre

Hogeresolutiefoto's vindt u op het Persportaal van VRT Communicatie : http://pers.vrt.be

 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos