Skip to Content

Panorama : Leven zonder papieren - Donderdag 20 november op Canvas

120.000 mensen: de inwoners van een stad zo groot als Leuven. Dat is naar schatting het aantal mensen dat zonder wettige vergunning in ons land verblijft. Phara de Aguirre en Hilde De Windt onderzochten voor Panorama hoe ze leven, of beter: overleven. Op donderdag 20 november om 21.35 u. op Canvas.
De reportage is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie.
 

 

Nadat ze voor Weg van België uitgewezen asielzoekers volgde, onderzoekt Phara de Aguirre nu voor Panorama - samen met Hilde De Windt - hoe het is om illegaal in ons land te verblijven.

 

Solidariteit
Neem nu de Marokkaan M. Met een kleine groep heeft hij in juni zijn intrek genomen in een leegstaand rusthuis in hartje Brussel. In een mum van tijd zaten de vijf verdiepingen vol met lotgenoten: 250 namen staan er nu al op de lijst van bewoners. Ze delen het weinige dat ze hebben en wat ze krijgen van buren en sympathisanten. Ze respecteren regels en verdelen de taken.

 

Hopen op regularisatie
M. noemt het een politieke bezetting. Hij heeft genoeg van het clandestiene leven, hij wil een oplossing voor alle mensen zonder papieren : regularisatie. Want de onzekerheid is ondraaglijk. Ook voor een uitgeprocedeerde Armeense familie met een schoolgaande zoon. Hoe is het om als 15-jarige elk ogenblik opgepakt en uitgewezen te kunnen worden?

 

De koffers staan klaar
Ook de Afghaanse familie R. in Oostende heeft een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten. Ze hopen nog op regularisatie maar de koffers staan klaar voor het geval de politie hen oppakt. De oudste dochter M. zat tot voor de zomer aan de universiteit in Gent, maar mag niet verder studeren, nu ze geen papieren meer heeft. Werken mag ze evenmin.

 

Clandestien leven en werken
Hoe overleven die mensen dan? Er is de steun van vrienden of er is het clandestien werk. Maar dat is niet zonder risico’s. Lonen worden niet betaald, bij arbeidsongevallen doet de werkgever of zijn neus bloedt. K. viel drie meter naar beneden toen hij isolatie aan het plaatsen was. Hij moest naar de rechtbank om zijn loon en een schadevergoeding te krijgen.

 

Hoe kan je zonder verblijfsvergunning overleven in België?

 

Panorama verduidelijkt: in Leven zonder papieren, donderdag 20 november, 21.35 u. op Canvas.

 

Reportage: Phara de Aguirre en Hilde De Windt
Regie: Jeremy Deryckere
Eindredactie: Pascal Seynhaeve
Presentatie: Phara de Aguirre

Hogeresolutiefoto's vindt u op het Persportaal van VRT Communicatie : http://pers.vrt.be

 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos