Panorama: Scheidsrechter buitenspel?

Panorama: Scheidsrechter buitenspel?

Over de druk op scheidsrechters – zondag 28 februari op Canvas en canvas.be

15 maart 2015. Die dag staat voor eeuwig in het geheugen van elke Cercle Brugge-supporter gegrift. Een scheidsrechterlijke blunder in een wedstrijd tegen KV Mechelen maakt na 12 jaar een einde aan hun verblijf in eerste klasse. “We hebben die fout op dat moment niet gezien”, vertelt de jonge, beloftevolle scheidsrechter Bart Vertenten.

Een jaar later volgt Panorama hem tijdens een wedstrijd in tweede klasse. Reporter Jeroen Denaeghel kijkt samen met Vertenten terug op die moeilijke dag, onderzoekt de problemen en de druk waar voetbalscheidsrechters mee te maken hebben en gaat na of video-assistentie een oplossing kan bieden.

Naast voetbalanalist Peter Vandenbempt en top-ref David Elleray, laten voetbaliconen Hein Vanhaezebrouck en Olivier Deschacht hun licht schijnen op de problematiek.

Op zondag 28 februari om 20.05 u. op Canvas.

De man in het zwart

De reportage geeft een unieke inkijk in wat een scheidsrechter zoal meemaakt op het veld. En dat is niet min. Het boegeroep van supporters, verbale agressie van spelers, het misbaar van de coach – het is blijkbaar wekelijkse kost geworden. Maar waarom ligt ‘de man in het zwart’ zo vaak onder vuur? En hoe kan men de job van de scheidsrechter makkelijker maken?

De video-ref

Al snel blijkt dat scheids- en lijnrechters worstelen met de limieten van het menselijke kunnen en dat de FIFA dé sleutel voor een betere arbitrage bezit. De hamvraag is namelijk al jaren dezelfde: ‘Moeten we de scheidsrechter niet helpen met camerabeelden?’

De druk om een video-ref in te schakelen wordt door clubs en voetbalbonden opgevoerd. Een Panorama-enquête bij het kruim van het Belgische scheidsrechterkorps laat wat dat betreft ook verrassende resultaten zien. Een revolutie is in de maak, maar ook in het voetbal gebeurt dat zelden zonder slag of stoot.

Een reportage van Jeroen Denaeghel
Presentatie: Tim Verheyden
Eindredactie: Pascal Seynhaeve

Panorama - Scheidsrechter buitenspel? : zondag 28 februari om 20.05 u. op Canvas en canvas.be

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos