Skip to Content
Phara de Aguirre volgt uitgewezen asielzoekers in Weg van België - vanaf woensdag 5 november

Phara de Aguirre volgt uitgewezen asielzoekers in Weg van België - vanaf woensdag 5 november

Verhalen uit Kosovo, Mongolië en Afghanistan

In de driedelige reeks Weg van België reist Phara de Aguirre telkens een uitgewezen asielzoeker of een uitgewezen gezin achterna om hun verhaal uit te spitten. Zo maken we kennis met de familie Berisha uit Kosovo, broer en zus  Bat en Tuya uit Mongolië en Nasir uit Afghanistan. Met deze persoonlijke verhalen wil  Weg van België het maatschappelijk debat over uitwijzing en terugkeer voeden, helpen om inzicht te krijgen in de Belgische asiel- en uitwijzingsprocedures en om een genuanceerd antwoord te bieden op de hevige emoties die uitwijzingen uitlokken. Vanaf woensdag 5 november om 21.35 u. op Canvas.

Parwais Sangari, Navid Sharifi, Scott Manyo: het zijn namen die we meteen associëren met het debat rond asiel, migratie, en vooral uitwijzingen uit België. Maar achter die bekende namen schuilen honderden andere mannen, vrouwen en kinderen die geen foto in de krant kregen. Wie zijn zij? Hoe zag hun leven in België eruit? Hoe voelt het om als asielzoeker in België te leven? Waarom mag de één blijven en moet de ander terug? En hoe vergaat het hen na hun terugkeer?

Het land van herkomst
Weg van België vertelt het volledige verhaal van enkele uitgewezen asielzoekers, van hun oorspronkelijke vertrek uit het land van herkomst tot en met de terugkeer naar daar en hun situatie vandaag.  Zitten ze diep in de miserie of valt het alles wel beschouwd nog mee? Zijn ze veilig? En vooral: kunnen ze zich, na hun leven in ons land, nog opnieuw aanpassen? Phara probeert ook te achterhalen waarom mensen weg willen uit het land waar ze geboren zijn. Droomt echt iedereen van Europa? En wat doet de lokale regering daaraan?

Het beloofde land
Daarnaast blikt Weg van België ook terug op de tijd die deze mensen in België doorbrachten. We zien waar en hoe ze woonden, hoe ze vrienden maakten, een leven uitbouwden en hoopten dat ze hier voor de rest van hun leven zouden kunnen blijven. Welke procedures moesten ze doorlopen? Hoe verliepen die procedures en welke factoren speelden daarbij? Waarom werden ze uiteindelijk geweigerd en teruggestuurd? 
Drie bijna willekeurige asielverhalen waarachter er duizenden gelijkaardige schuilgaan.

De familie Berisha uit Kosovo - woensdag 5 november
In de eerste aflevering reist Phara de familie Berisha achterna. Ze kwamen in het najaar van 2007 in België terecht, doorliepen hier verscheidene procedures en werden in december 2013 teruggestuurd naar Kosovo. Hun oudste dochter Vlera was 6 jaar oud toen ze Kosovo verlieten, de jongste dochter Dea is zelfs in België geboren en heeft het geboorteland van haar ouders nooit gekend. De kinderen spreken perfect Nederlands, hebben hier vrienden gemaakt, en toch kwam deze familie niet in aanmerking voor verblijf in België. Waarom niet? En wat is het effect van hun gedwongen terugkeer? Kunnen ze na zes jaar nog aarden in Kosovo?

Bat en Tuya uit Mongolië - woensdag 12 november
In de tweede aflevering bezoekt Phara Bat (17) en Tuya (19) Ariunboldt, een Mongoolse broer en zus die in 2011 als niet-begeleide minderjarigen in België terecht kwamen. Ze keerden vrijwillig terug toen bleek dat ze geen papieren zouden krijgen. Hoe verliep hun procedure? Hoe vrijwillig is vrijwillige terugkeer? En welke steun kregen ze toen ze terugkeerden naar Mongolië? Vandaag wonen Bat en Tuya in een buitenwijk van Ulaanbaatar, in een ger (een Mongoolse tent). Phara ontdekt er dat Mongolen vindingrijk zijn in het overleven.

Nasir uit Afghanistan - woensdag 19 november
Als er één land is dat de gemoederen verhit als het over uitwijzingen gaat, dan is het wel Afghanistan. Je kan toch geen mensen terugsturen naar oorlogsgebied? Kan je in dergelijke landen nog bepalen voor wie het wel en voor wie het niet veilig is? In de laatste aflevering trekt Phara naar Kaboel om antwoorden te zoeken op die vragen. Ze ontmoet Nasir, die vijf jaar in ons land verbleef, hier school liep, werkte en vrienden maakte, en anderhalf jaar geleden werd teruggestuurd. Hoe ziet zijn nieuwe leven in Kaboel eruit?

Een programma van VRT Televisie voor Canvas.

Weg van België: vanaf woensdag 5 november om 21.35 u. op Canvas

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos