Skip to Content
Poporama over duurzaamheid en rondvliegende gitaren

Poporama over duurzaamheid en rondvliegende gitaren

Zondag 12 juni op Canvas en canvas.be

Poporama zet zijn zoektocht voort naar de drijfveren van hedendaagse alternatieve muzikanten en bands. Het programma benadert de alternatieve hedendaagse muziek vanuit een originele invalshoek en geeft zo een andere kijk op muzikanten, hun manier van werken en de wisselwerking tussen hun muziek en de maatschappelijke context.

Uit het aanbod van festivals en clubs selecteert het programma telkens drie opvallende bands en muzikanten die recent in ons land te zien waren. In deze aflevering maken we kennis met de Deense Jacob Bellens, die muzikale creativiteit combineert met een ‘9 tot 5 werkwijze’; A Place To Bury Strangers, een Amerikaanse band die destructieve neigingen verzoent met duurzaamheid; Stikstof, een Brusselse hiphopband die pleit voor het behoud van de openbare ruimte als ontmoetingsplek.

Poporama nodigt ook telkens een Belgische band uit om naar de line-up te luisteren in de Poporama-auto en onbevangen hun mening te geven. Deze keer is dat het Brusselse duo Black Box Revelation.

Daarnaast licht een professional uit de muzieksector de selectie toe. In deze aflevering is dat Frederik Dejongh aka Jerboa, muzikant, producer en opnametechnicus.  

Poporama wordt deze keer uitzonderlijk niet op de eerste zondag van de maand uitgezonden, maar op zondag 12 juni, om 21.25 uur op Canvas en canvas.be.

Andere kijk

Poporama is een fris en vernieuwend reportageprogramma dat de alternatieve hedendaagse muziek benadert vanuit een originele invalshoek en zo een andere kijk geeft op muzikanten, hun manier van werken en de wisselwerking tussen hun muziek en de maatschappelijke context. De muziek en de inzichten van de artiesten plaatsen de dingen in een nieuw perspectief.

Aflevering 6 - zondag 12 juni

Jacob Bellens
De Deen Jacob Bellens werd bekend met de bands I Got You On Tape en Murder en bracht onlangs zijn derde solo album uit. Op ‘Polyester Skin’ staan zijn immer innemende stem en de openhartige en melancholische songs opnieuw centraal. Bellens gelooft nochtans niet in de romantische mythe van de goddelijk geïnspireerde kunstenaar maar stelt vakmanschap voorop. Uitstelgedrag en het zoeken naar excuses hebben vanuit een zeker schuldgevoel plaats gemaakt voor een vaste structuur in zijn leven. Wat zijn ‘9 to 5’ werkwijze bovendien uniek maakt, is dat Bellens zowat overal componeert. De meeste van zijn muziek schrijft hij op publieke plaatsen zoals koffiebars en maakt hij op de laptop en telefoon.

A Place To Bury Strangers
A Place To Bury Strangers uit New York timmert met zijn mix van noise rock en shoegaze al bijna 15 jaar aan de weg. Al is in hun geval het werkwoord vertimmeren eerder van toepassing, want tijdens de oorverdovende en claustrofobische concerten van de band vliegen de gitaren regelmatig in het rond. Ironisch genoeg ontstond uit die destructiedrang ook het verlangen naar iets onverwoestbaars. Zo begon frontman Oliver Ackerman in 2002 met de zoektocht naar het ultieme effectpedaal wat leidde tot de oprichting van de firma Death By Audio in een pakhuis in Brooklyn. Meer dan 10 jaar later mag het bedrijf The Edge van U2, Wilco, Trent Reznor van Nine Inch Nails en Lady Gaga tot zijn klanten regelen. Kwaliteit en duurzaamheid, een levenslange garantie en een gratis klantenservice zijn de kernwaarden van Death By Audio.

Stikstof
Op hun pols staat een “N” met vijf stippen getatoeëerd: ze staan voor de vijf elektronen in stikstof, voor de vijf bandleden, en voor de geografische vijfhoek van de hoofdstad. Het old skool hip hop collectief Stikstof ademt Brussel in alles wat ze doen. Jazz, OmarG, Rosko, Astrofisiks en Deejay Vega leerden elkaar kennen op het Sint-Katelijneplein, in de volksmond ook bekend als Cinq Quat of 54 (een woordspeling op de Franse naam Sainte Catherine). Omdat ze zelf altijd met veel mensen op een kleine ruimte hebben gewoond, is 54 voor hen een plaats om samen te leven, te praten en op adem te komen. Ze zijn vurige verdedigers van de openbare ruimte als ontmoetingsplek en verzetten zich tegen de verregaande commercialisering van het plein dat meer een meer wordt ingepalmd door de terrassen van de lokale horeca.

De professional: Frederik Dejongh aka Jerboa
Een professional uit de muzieksector licht deze selectie toe. De centrale gast van Poporama is deze keer Frederik Dejongh aka Jerboa. Hij verdiende in het verleden zijn strepen als muzikant, producer en opnametechnicus en is tegenwoordig een autoriteit op het gebied van mastering, de laatste stap in het opnameproces. Zo werkte hij o.a. al samen met Stuff, Balthazar en Mélanie De Biasio.

De luistersessie: Black Box Revelation
Op de hoes van het laatste album van Black Box Revelation prijkt een auto en de plaat heeft bovendien als titel ‘Highway Cruiser’. De perfecte naam dus om plaats te nemen in de Poporama wagen en de verschillende reportages te becommentariëren. Voor ‘Highway Cruiser’ trokken Jan Paternoster en Dries Van Dijck naar New York om de studio in te duiken met Thomas Brenneck van het befaamde Daptonelabel die hun rauwe garagerock voorzag van een flinke dosis soul en gospel.

 

Poporama wordt voor Canvas gemaakt door het jonge productiehuis Het Chemisch Circus .

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos