Poporama over muzikale integratie, techno en rommel in een piano

Poporama over muzikale integratie, techno en rommel in een piano

Zondag 1 mei op Canvas en canvas.be

Poporama zet zijn zoektocht voort naar de drijfveren van hedendaagse alternatieve muzikanten en bands.

Uit het aanbod van festivals en clubs selecteert het programma telkens drie opvallende bands en muzikanten die recent in ons land te zien waren. In deze aflevering maken we kennis met het Wild Classical Music Ensemble; een band die bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast ontmoet Poporama ook technolegende Jeff Mills en de neoklassieke pianist en componist Hauschka

Poporama nodigt ook telkens een Belgische band uit om naar de line-up te luisteren in de Poporama-auto en onbevangen hun mening te geven. Deze keer is dat het Antwerpse viertal Blackie & The Oohoos

Daarnaast licht een professional uit de muzieksector de selectie toe. In deze aflevering is dat Sasha Van der Speeten, freelance muziekjournalist en muziekcoördinator bij de stadsradio Bruzz.

Poporama wordt elke eerste zondag van de maand uitgezonden, deze keer op zondag 1 mei om 21.25 uur op Canvas en canvas.be.

Andere kijk

Poporama is een fris en vernieuwend reportageprogramma dat de alternatieve hedendaagse muziek benadert vanuit een originele invalshoek en zo een andere kijk geeft op muzikanten, hun manier van werken en de wisselwerking tussen hun muziek en de maatschappelijke context. De muziek en de inzichten van de artiesten plaatsen de dingen in een nieuw perspectief.

Aflevering 5 - zondag 1 mei

Wild Classical Music Ensemble
Het Wild Classical Music Ensemble bestaat uit vijf personen met een verstandelijke beperking die furieuze en ongeremde punkmuziek maken die doet denken aan free jazz. The Wild Classical Music Ensemble ontstond in 2007 uit een samenwerking tussen drummer en sounddesigner Damien Magnette en de sociaal-artistieke werkplek Wit.h uit Kortrijk. Wat dit project uniek maakt, is dat de band in het reguliere concertcircuit tourt, wat uiteraard de integratie van de muzikanten in de maatschappij ten goede komt. Maar WCME is meer dan een curiosum want het ensemble klinkt door zijn vrije artistieke aanpak ook heel spannend: op hun twee albums evolueerden ze van meer experimentele improvisatiemuziek naar een grimmige mix van noise, punk en rock. Poporama volgde drummer Damien en frontman Sebastien tot op het podium van de 4AD club.

Jeff Mills
De uit Detroit afkomstige Jeff Mills is een levende technolegende. Hij schreef geschiedenis met Underground Resistance en verwierf vooral bekendheid door zijn razendsnelle manier van mixen waaraan hij zijn bijnaam The Wizard dankt. Hoewel Mills zijn sporen ruimschoots verdiend heeft, stelt hij zichzelf steeds opnieuw in vraag en draagt hij de vernieuwing hoog in het vaandel. Naast zijn optredens als dj in clubs probeert hij het technogenre ook buiten zijn context te presenteren in klassieke concertzalen, musea en kunstencentra. Poporama volgde Jeff Mills tijdens een dj-set in De Kreun, maar ook bij een concert met het Orchestre National De Lille in de Kortrijkse schouwburg, waar hij zijn visie op ‘The Planets’ van Holst presenteerde.

Hauschka
Volker Bertelmann aka Hauschka is een Duiste pianist en componist die neoklassieke muziek maakt en verwant is met namen als Nils Frahm en Jóhann Jóhannson. In de traditie van John Cage maakt hij gebruik van de ‘prepared piano’: door vreemde objecten als plastic folie of papier tussen de snaren en hamers van de piano te bevestigen, verandert de klank van het instrument. De titel van zijn album ‘Abandoned City’ verwijst naar spooksteden en is ook een metafoor voor zijn gevoelens tijdens het creatieve proces. Poporama sprak de man in een verlaten gebouw, waar hij uitlegt hoe de leegte inspirerend werkt en hoe hij gevonden voorwerpen vertaalt naar nieuwe klanken.

De professional: Sasha Van der Speeten
Een professional uit de muzieksector licht deze selectie toe. De centrale gast van Poporama is deze keer Sasha Van der Speeten. Sasha begon zijn carrière bij Rif Raf en is nu freelance muziekjournalist voor De Standaard en muziekcoördinator bij de stadsradio Bruzz, het voormalige FM Brussel.

De luistersessie: Blackie & The Oohoos
Blackie & The Oohoos is de band die vanuit de Poporama mobiel haar licht mag laten schijnen op de reportages in deze aflevering. Het onlangs verschenen ‘Lacuna’ (in een productie van Dijf Sanders) is hun beste en meest avontuurlijke album tot nu toe en combineert folky droompop met donkere electronica.

 

Poporama wordt elke eerste zondag van de maand uitgezonden op Canvas en canvas.be.

Poporama is een programma van Het Chemisch Circus voor Canvas.

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos