Rik Torfs kiest voor sport

Rik Torfs kiest voor sport

In Alleen Elvis - op zaterdag 7 november

Naar Alleen Elvis komen zonder Philippe Claudel is voor rector Rik Torfs ondenkbaar. Zijn grote bewondering voor de Franse schrijver en regisseur blijkt uit zijn keuzefragment uit “Il y a longtemps que je t’aime”, het regiedebuut van Claudel. Een interview met de Belgisch-Amerikaanse advocaat en kunstkenner Harry Torczyner inspireert Torfs tot vrij denken en vrij spreken. Altijd en overal. En de kerkjurist kiest zowaar ook voor sport: langeafstandsloper Willy Polleunis gaf Torfs, door te lopen, een zeer belangrijke les in het leven. Welke? Kijken…

Op zaterdag 7 november om 22.20 u. op Canvas en canvas.be.

Rik Torfs

Rik Torfs is onmogelijk onder één noemer te vangen. Hij is rector van de KU Leuven, professor Kerkelijk Recht, mediafiguur, ex-politicus en enthousiast beoefenaar van het geschreven én gesproken woord. En dat zullen Thomas en de kijkers geweten hebben.  Maar bovenal is Rik Torfs iemand die vrijheid van denken ziet als het hoogste goed.  Die vrijheid vindt hij… in de kerk die hij wekelijks bezoekt. De enige plek waar niets moet. Een totale breuk in de dag en in het leven.

Geboren in een nest waar intellectuele en culturele prikkels gewoon in de pap en in de soep zitten, blijft Torfs heel zijn leven hongerig zoeken naar voedsel voor zijn geest. En het lekkerste stukje van de maaltijd is poëzie. Want in poëzie is de nood om ‘scherp’ te lezen het grootst.

Lezen is een genot, televisie maken is een genot maar het genot wordt nog groter als Torfs mag schrijven. En als hij, elke dag, rector mag zijn en is. Een betrokken-bij-de-wereld rector want in zijn openingsspeech bij de start van het academiejaar heeft hij het niet over de universiteit maar over de vluchtelingencrisis....

Rik Torfs houdt van traditie zonder traditioneel te zijn: ‘Traditie is niet iets om het verleden te koesteren maar om in het heden en in de toekomst stoutmoedig te zijn’. En stoutmoedig is hij.

De volgende gasten

  • Hendrik Willemyns, muzikant en producer van Arsenal - 14.11
  • Kobe Desramaults, kok - 21.11
  • Naema Tahir, Nederlands-Pakistaanse schrijfster - 28.11
  • Walter Van Beirendonck, modeontwerper
  • Christine Mussche, advocaat
  • Herman Koch, schrijver

 

Alle afleveringen van Alleen Elvis zijn na uitzending nog een week lang online te bekijken op canvas.be. Ook de fragmenten die in het programma niet aan bod konden komen, staan op de site.

Alleen Elvis is een productie van Canvas.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos