Rudi Vranckx keert terug naar Roemenië in Kleine helden

Rudi Vranckx keert terug naar Roemenië in Kleine helden

Dinsdag 23 februari om 21.05 u.

In de tweede aflevering van Kleine helden ontmoet Rudi Vranckx in Roemenië opnieuw drie gewone mensen die in moeilijke omstandigheden het verschil hebben gemaakt, voor henzelf en voor anderen:  Visinel Balan, ooit een aan zijn lot overgelaten weeskind; Mariana Petersel, een actrice die zich om slachtoffers van mensenhandel bekommert; en Ciprian Necula, die strijdt voor de rechten van de onderdrukte Roma-minderheid.

Na de opstand tegen dictator Ceaușescu in 1989 hadden de Roemenen grote hoop op een betere toekomst. Maar dat bleek toch niet altijd evident. Voor Rudi Vranckx is dit een heel bijzondere reis, want in Roemenië begon het voor hem allemaal, 27 jaar geleden.

De tweede aflevering van Kleine helden wordt uitgezonden op dinsdag 23 februari om 21.05 u. en is voor persvisie beschikbaar op pers.vrt.be

Terug naar Roemenië

Dat ik ook naar Roemenië wilde voor Kleine helden, daar hoefde ik niet lang over na te denken”, zegt Rudi Vranckx. “Hier begon het namelijk allemaal voor ons, in 1989, vlak na de val van Ceaușescu. Wij, dat zijn mijn vaste geluidsman Jan Bické en ikzelf. Samen maakten we onze eerste revolutie mee, onze eerste oorlog, een sprong in het onbekende. 25 jaar later leiden de straten in Timisoara, waar in die donkere wintermaanden van december 1989 de Roemeense revolutie uitbrak, naar gezapige pleintjes. Het plein van de revolutie, met die balkonnetjes waarachter de Revolutionaire Raad toen zetelde, is één grote loungebar geworden met terrasjes, waar je kan genieten van alle zonden en geneugtes van het kapitalisme. De hoge kraan waar iemand van de Roemeense geheime dienst was in gevlucht en er vervolgens voor onze ogen is doodgeschoten, die staat er allang niet meer. Meisjes flaneren en overal hoor je muziek. Nu is het hier gezellig.”

En toch: onder de oppervlakte blijft Roemenië een land met twee gezichten. Het zogezegde arbeidersparadijs van vroeger kampt vandaag nog altijd met de erfenis van het verleden. Drie kleine helden werken er, elk op hun manier,  aan de toekomst van hun land.

Aangrijpend

Wie herinnert zich niet de aangrijpende beelden die ons destijds bereikten uit Roemeense weeshuizen. Visinel Balan was een van die weeskinderen en beleefde dezelfde gruwel die hele generaties Roemeense wezen voor het leven heeft ontwricht, als ze het al overleefden. Maar Visinel heeft het gehaald, en strijdt nu zelf met twee ngo’s voor de wezen van vandaag in Roemenië. Het is een aangrijpende ontmoeting. Visinel is ook nu nog geëmotioneerd als hij terugdenkt aan die tijd. Hij neemt Rudi ook mee naar zijn moeder en probeert te begrijpen waarom zij destijds niet voor hem kon zorgen.

De actrice Mariana Petersel heeft zich sinds 2001 dan weer over zo’n 3.800 slachtoffers van mensenhandel en verwaarlozing bekommerd.

En Ciprian Necula, geboren in een klein Roma-dorpje, leek al van in het prille begin veroordeeld tot een leven aan de zelfkant van de Roemeense maatschappij. Hij zet nu tot in de hoogste rangen van de Roemeense politiek de problematiek rond zijn volk op de kaart.

Kleine helden online

Net zoals bij de vorige reeksen (De Vloek van Osama, De Revolutieroute, Het verdriet van Europa, Vranckx in Niemandsland) kon je Rudi Vranckx en zijn ploeg op de voet volgen bij het maken van hun reeks via de Facebookpagina In het spoor van Rudi Vranckx.

Op de website canvas.be/kleinehelden brengt het team van Vranckx extra video en duiding.

Nieuw is ook een platform op Canvas.be waarop iedereen in enkele kliks een eigen kleine held kan nomineren. Want helden vind je natuurlijk overal, vaak zelfs in onze eigen straten.  Het platform geeft onbekende wereldverbeteraars een naam en een plaatsje in de spotlights, maar werkt ook inspirerend voor al wie graag de handen uit de mouwen steekt. De strafste verhalen worden er bovendien uitgepikt door de redactie van Vranckx.

Canvas.be/kleinehelden
facebook.com/inhetspoorvanrudivranckx
Instagram: @teamvranckx
Twitter: @rudivranckx    #kleinehelden

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos