Rudi Vranckx zoekt getuigenissen van moslims voor 100stemmen.be

Rudi Vranckx zoekt getuigenissen van moslims voor 100stemmen.be

100 stemmen.be biedt een platform aan moslimstemmen in het debat over moslims

100stemmen.be is een initiatief van Rudi Vranckx en zijn redactie. Het is een online platform waarop moslims het woord kunnen nemen. In een kort filmpje kunnen ze tonen wie ze zijn en waar ze mee bezig zijn. In tijden van onbegrip en onverdraagzaamheid is het belangrijk om naar elkaar te luisteren. En toch wordt al jarenlang vooral óver moslims gepraat. Tijd voor meer stemmen in het nieuws, de andere stem in het discours. 100 stemmen op één platform.

 

Luisteren naar wat mensen te vertellen hebben

2015 begon in chaos met de aanslag op Charlie Hebdo, Belgische Syriëstrijders en de opgerolde terreurcel in Verviers. Plots heeft iedereen het over moslimterreur en ontspoorde jongeren. In de media voeren specialisten het hoge woord, maar hoe voelt de Belgische moslim zich bij alles wat er is gebeurd?

"We zijn niet goed bezig", zegt Rudi Vranckx. "Tijdens al die jaren in oorlogen ver van ons bed, heb ik één regel gevolgd: luister naar wat mensen te vertellen hebben. Maar het gebeurt te weinig. Ik zie alleen maar afstand tussen mensen, tussen ‘wij’ en ‘zij’. Het loopt heel erg fout. Met dat gevoel loop ik al maanden rond."

 

Oproep

Hoog tijd om dat te veranderen. 100 stemmen wil Rudi horen. Minstens 100. Verschillende stemmen die ons een beter beeld moeten geven over wat er in deze tijd door je hoofd gaat als je moslim bent. Verontwaardiging, zelfrelativering of puur plezier? Daarom doet Rudi een oproep :

Rudi Vranckx: "Ben je een doodgewone, gedreven, verontwaardigde, grappige of kunstzinnige moslim? Word dan één van de #100stemmen. Maak een filmpje van twee minuten met je smartphone of webcam, upload het op 100stemmen.be en deel het op Twitter of Facebook met de hashtag #100stemmen."

 

De initiatiefnemers van 100 stemmen.be willen geen excuses, klaagzang of tirade. Ze willen weten hoe het gaat met het gezin van onze Marokkaanse bakker. Wat de Turkse buurjongen graag in zijn vrije tijd doet. Hoe het voelt om als Afrikaanse vrouw met hoofddoek door de straten van Brussel te lopen. Waarom Wim zich graag bekeerde. Hoe het komt dat Ismail geen job krijgt maar Nico wel.

100stemmen.be is er voor alle moslims. Vloggers, hiphoppers, studenten, boekhouders en twijfelaars allerlei: allemaal kunnen ze met hun verhaal terecht op 100stemmen.be.

 

Adil en Bilall

Rudi Vranckx krijgt de steun van scenarist, regisseur en Slimste mens Adil el Arbi en zijn maat en co-regisseur Bilall Fallah. In een filmpje roepen ook zij moslims op om van zich te laten horen op 100stemmen.be.

Bekijk het filmpje hieronder.

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos