Ruth Joos presenteert Studio de stad: een talkshow in de Week van de stad - vanaf maandag 27 oktober

Maandag 6 oktober 2014 — Van maandag 27 oktober tot zondag 2 november pakt Canvas uit met 'De week van de stad'. Van maandag tot donderdag die week praat Ruth Joos in de late night talkshow 'Studio de stad' met bijzondere mensen die bezig zijn met of bekommerd om de stad. Uitgangspunt is telkens een opmerkelijke documentaire over de stad. Daarnaast zijn er tijdens de week van de stad nog een heleboel andere programma's over (het leven in) de stad. Op het einde van de week, zondag 2 november, start 'Atelier de stad': een reeks documentaires over de vijf stadsateliers die in de zomer en het najaar plaatsvonden in Oostende, Kortrijk, Gent, Brussel en Hasselt/Genk.

 

Steden zijn dé uitdaging van de toekomst. Want in 2050 zal niet 50 maar 80 procent van de wereldbevolking in de stad wonen. In Vlaanderen zullen er tegen dan maar liefst één miljoen mensen bijkomen. Hoog tijd dus om na te denken over de manier waarop we die steden vorm zullen geven en hoe we ons leven er zullen organiseren om het voor iedereen leefbaar te houden. Dat doet Canvas in De week van de stad en Atelier de stad.

 

STUDIO DE STAD : OVER DE TOEKOMST VAN DE STAD EN DE STAD VAN DE TOEKOMST

Van maandag 27 tot donderdag 30 oktober maakt Reyers Laat plaats voor Studio de stad, een praat- en discussieprogramma waarin Ruth Joos op zoek gaat naar de toekomst van de stad en de stad van de toekomst. Telkens omstreeks 21.30 u.

Elke dag kijkt Ruth samen met haar gasten naar een internationale documentaire die inzoomt op een bepaald aspect van de grote stad. Vanuit de inhoud van die documentaires en de (al dan niet goede) voorbeelden uit andere landen en continenten start het gesprek over stadsontwikkeling, woonbeleid en ruimtelijke ordening in Vlaanderen.

Ruth Joos heeft iets met de stad:

"Ik woon zelf in een stad en ondervind dus elke dag alle gespreksonderwerpen van 'Studio de stad' aan den lijve: veranderende mobiliteit, absolute noodzaak aan waardevolle publieke ruimte, burgerinspraak, samenlevingsproblemen en –oplossingen,… noem maar op. De stad is voor mij hét thema van vandaag, en daardoor ook van morgen. Omdat alles erin samenkomt: sociaal engagement, leefbare publieke ruimtes, ecologie, armoede, infrastructuur, mobiliteit, samenleven, enz."

Over Studio de stad zegt ze :

"Het heerlijke aan dit programma is dat we zelf de agenda kunnen bepalen. Geen concrete aanleiding of conflict, maar elke avond een gesprek met belanghebbenden en experten uit alle hoeken van de samenleving. Omdat het zo belangrijk is en omdat het nu is; omdat de beslissingen van vandaag echt zichtbaar en voelbaar zullen zijn in de toekomst."

 

STUDIO DE STAD : DE GASTEN EN DE THEMA'S

Maandag 27 oktober - Studio de stad
Wie bepaalt hoe de stad eruitziet?

Samen met Bart Somers (burgemeester Mechelen), Kristiaan Borret (ex-stadsbouwmeester Antwerpen), Alon Amar (CEO Project2) en Jeroen Olyslaegers (schrijver en geëngageerde Antwerpenaar) kijkt Ruth eerst naar Cities on Speed: Bogota Change. Deze documentaire vertelt het verhaal van twee onconventionele burgemeesters die de hoofdstad van Colombia ingrijpend hebben veranderd. Daarna praat Ruth met haar gasten over de vraag in wiens handen het beleid van een stad moet liggen.

Dinsdag 28 oktober - Studio de stad
Waar zullen we in de toekomst wonen?

Samen met Geert Bourgeois (Vlaams Minister-President), Joachim Declerck (expert stadsontwikkeling voor Architecture Workroom Brussels), Gaëtan Hannecart (CEO Matexi) en Michelle Provoost (International New Town Institute) kijkt Ruth eerst naar Radiant City, een documentaire die een bijzondere beeld geeft van het leven in de Noord-Amerikaanse suburbs. Daarna praat Ruth met haar gasten over de vraag waar en hoe we in de toekomst zullen moeten wonen.

Woensdag 29 oktober - Studio de stad
Hoe ziet de ideale stad eruit?

Samen met Peter Swinnen (Vlaams Bouwmeester), Joost Vandecasteele (schrijver en inwoner van Brussel), Lowie Vermeersch (ontwerper) en Willy Miermans (verkeersdeskundige) kijkt Ruth eerst naar The Human Scale, een documentaire  over de Deense stadsarchitect Jan Gehl en zijn visie op hoe je een stad bouwt op mensenmaat. Daarna praat Ruth met haar gasten over hun beeld van de ideale stad.

Donderdag 30 oktober - Studio de stad
Hoe maken we de stad van iedereen?

Samen met Stijn Oosterlynck (stadssocioloog), Myriam Stoffen (Zinnekesparade Brussel), Simon Allemeersch (kunstenaar) en Dyab Abou Jahjah (auteur van het boek ‘De stad is van ons’) kijkt ze naar The Pruit-Igoe Myth. Deze documentaire vertelt het pijnlijke verhaal van een sociaal woningcomplex in de Amerikaanse stad Saint-Louis. Daarna praat Ruth met haar gasten over de samenleving in de stad.

 

Meer informatie over de andere programma's in De week van de stad en over de documentaire reeks Atelier de stad volgt later.

 

INTERVIEWS
Op donderdag 16 oktober in de namiddag kunt u als journalist een opname van Studio de stad bijwonen. Aansluitend is er interviewmogelijkheid met Ruth Joos. Een officiële uitnodiging volgt later.