Skip to Content
Sarah De Bisschop en Kadir Balci in 4 x 7

Sarah De Bisschop en Kadir Balci in 4 x 7

woensdag 9 november

Elke aflevering van 4 X 7 bestaat uit 4 korte documentaires van telkens 7 minuten. De documentaires hebben één ding gemeen: het zijn telkens dwingende verhalen die de maker om een of andere reden moét vertellen. 4 X 7 is bovendien de opstap naar een online documentair platform op canvas.be. De makers zijn grote namen, maar ook mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, én jong talent.

Ann Bellemans heeft een openhartige babbel met twee veroordeelde criminelen op een pleintje in Kuregem. Kristof Bilsen toont hoe Europeanen met Alzheimer in Thailand liefdevol worden opgenomen in ‘zorgdorpen’. Sarah De Bisschop maakt een videobrief voor haar overleden man Stefan. Kadir Balci laat zijn goede vriend en rapper Magic Bamboo, al rappend vertellen over zijn moeilijke levensloop.

Op woensdag 9 november om 21.40 u. op Canvas en canvas.be.

 

Ann Bellemans:  Le père, c’est la rue

Een gesprek met twee jongemannen op een pleintje In Kuregem, Brussel. ‘Un quartier chaud’. Badr wacht met spanning op zijn brief van vrijheidsberoving om naar de gevangenis te gaan. Hij moet vijf jaar zitten voor drugsfeiten. Reduane heeft net tien jaar cel achter de rug omdat hij iemand beschoten heeft. Ze hebben elkaar leren kennen in de gevangenis. Ann Bellemans leerde hen kennen toen ze voor De Standaard een artikel maakte over de buurt waar haar zoon naar school ging. De plaatselijke hangjongeren zagen die studenten als indringers en probeerden om hen weg te pesten.

Ann Bellemans werkt als free-lance journaliste/reporter. Human interest is haar domein. Ze maakt zowel reportages als documentaires. Sinds kort schrijft ze ook artikels voor De Standaard magazine en werkt ze aan een boek. Ze maakte ook reportages voor onder meer Panorama (Homofobie), NV De Wereld (Kuregem) en Telefacts (Straatkinderen in Roemenië). Als producent maakte ze verschillende reeksen van Het Leven zoals het is voor Eén, onder meer OCMW, Planckendael en Spoedgevallen. Daarnaast geeft ze ook gastcolleges op het RITCS.

 

Kristof Bilsen: Flux

Enkele Alzheimerpatiënten van over de hele wereld worden de klok rond verzorgd in Thailand en krijgen daar de tijd en de ruimte om te zijn wie ze nu zijn. Door middel van poëtische, haast verstilde beelden wordt de kijker meegevoerd in het hoofd van de patiënten.

Kristof Bilsen werkte als cameraman, monteur en regisseur in de podiumkunsten waar hij samenwerkte met onder meer Peter Missotten, Sidi Larbi Cherkaoui en Meg Stuart. Zijn eerste televisiedocumentaire Drie Vrouwen, over vrouwen in detentie in de Gentse gevangenis, werd genomineerd voor de Henri Storck Prijs in 2005. Elephant’s Dream (2014) was dan weer zijn eerste lange bioscoopdocumentaire. Die werd getoond op festivals wereldwijd (Hot Docs, Camden FF, Margaret Mead, IDFA, Dokufest, DOK Leipzig) en won ook verschillende prijzen won.  De film was te zien op Canvas, RTBF en ARTE Belgique en komt binnenkort in de VS op Netflix.

 

Sarah De Bisschop: Brief aan Stefan

Drie jaar geleden stierf Stefan De Bouver, journalist en man van documentairemaakster Sarah De Bisschop. “Toen ik hoorde dat ik de kans kreeg om zeven minuten beeld en geluid de ether in te sturen, voelde het ineens alsof dat Stefan zou kunnen bereiken. Alsof er ergens een luikje zal opengaan en Stefan zeven minuten naar ons zou kunnen kijken. Onze dochters, Helena en Sofia, en ik geloven niet in een leven na de dood, maar toen we dit filmpje maakten, voelde het de hele tijd wél echt. Alsof we echt tegen hem aan het praten waren… Dat was heel moeilijk, maar ook heel deugddoend.”

Sarah De Bisschop is een veelzijdige cineaste en documentairemaakster. Ze maakte zowel fictie (De memoires van Eva M., Home Movie en Eenzaam zonder jou), als documentaires en afleveringen van reeksen als Belpop (Vaya Con Dios, Daan, The Pebbles, dEUS en Soulwax), Puur Persoonlijk (Een jaar in het spoor van Guy Verhofstadt), Off The Record en Changemakers.

 

Kadir Balci: Hartslag

Magic Bamboo had als tiener maar één droom: rapper worden. Net op het moment dat alles goed lijkt te gaan en er een platform begint te ontstaan voor de Vlaamse rap begint zijn leven te ontsporen. Problemen rond zijn identiteit en existentiële kwesties halen hem van zijn pad en duwen hem naar de rand van de maatschappij. Na jaren van dolen en staren komt stilletjes aan terug wat energie bovendrijven. Zijn woorden en rijmen komen terug, dieper en straffer. Zijn hart klopt weer.

Kadir Balci (°1970) studeerde af als Master in de Audiovisuele Kunsten aan de Gentse KASK. Zijn werk bestond vooral uit bedrijfsfilms, reclamefilms, een korte film en een animatiefilm. In 2010 debuteerde hij met zijn eerste langspeelfilm, Turquaze. Voor zijn tweede langspeelfilm, Trouw met mij,  werkte Balci samen met scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem en producer Dries Phlypo. Begin 2015 kwam de film in de Vlaamse bioscoopzalen.  In 2015 regisseerde hij vijf afleveringen van de nieuwe Vlaamse dramareeks Amigo’s en momenteel schrijft Kadir Balci aan zijn derde langspeelfilm.

 

Doc 7

Het geheel van de 4 reportages vormt het wekelijkse magazine, een tijdelijke vorm die verdampt omdat de delen daarna opgaan in een online luik: Doc 7. Hier zijn alle reportages met elkaar verbonden. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op maker, op thema en op datum. Zo speelt Doc 7 in op de mondiale tendens van docu-platformen die op zichzelf staan of die geschreven media en lineaire tv versterken. Canvas is daarvoor de ideale biotoop.

 

4 X 7 is een initiatief van Canvas en De chinezen, in samenwerking met de Vlaamse Filmscholen en 48 film- en documentairemakers.

Contacteer ons
Anne Stroobants perscoördinator Canvas
Anne Stroobants perscoördinator Canvas
Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos