Canvas presenteert Belpop XL : Soulwax

Canvas presenteert Belpop XL : Soulwax

op vrijdag 4 maart op Canvas en canvas.be

Deze week ging Belgica in première, de nieuwste film van Felix Van Groeningen, met een indrukwekkende soundtrack van Stephen en David Dewaele, alias Soulwax. Reden genoeg voor Canvas om voor het eerst Belpop XL : Soulwax uit te zenden, een extra large versie van de Belpop-documentaire van Sarah De Bisschop over de Gentse formatie. De film portretteert de broers Dewaele ten voeten uit, gaat op zoek naar hun inspiratie en volgt hun parcours. Op vrijdag 4 maart om 22.55 u.

Hoe het begon...

De documentaire blikt terug op het prille begin: hoe de broers van kleinsaf aan muziek kregen ingelepeld, met dank aan hun ouders, Jackie (radio-dj Zaki) en Frida. Komen aan bod: Davids eerste gitaar, Stephens (eerder toevallig) debuut als zanger van de band én het allereerste optreden van Soulwax dat hen welgeteld vier cola's opleverde.

Internationaal parcours

Maar dan gaat het snel. In 1995 wordt de eerste full lp ingeblikt: in L.A. en onder leiding van producer Chris Goss. 'Some of the best musical moments in the studio of my lifetime', getuigt Goss. Vanaf dan wordt het muzikale parcours van de Dewaeles alsmaar internationaler .

In 1998 komt nummer 2 uit (Much Against Everyone's Advice ), waarna de band op tournee vertrekt door Europa en via Australië tot in Japan. In 1999 krijgen de broers carte blanche in 'Hang the DJ' op Studio Brussel, een programma waarin ze wekelijks muziekmixen mogen maken als dj. Ze vinden daarin iets nieuws uit dat wereldwijd inslaat als een bom: mash-ups.

2ManyDJ's

Drie jaar later volgt 'As Heard on Radio Soulwax Pt.2', de plaat die ze maken als 2ManyDJs en die door New York Times als de beste van dat jaar wordt uitgeroepen. David Bowie out zich als fan. De Dewaeles worden hot as hell.

Verder vernemen we waarom 'Any Minute Now' zo'n moeilijke bevalling was, waarom 'Nite Versions' een must was, waarom Radio Soulwax zoveel tijd, geld en vooral energie heeft gekost en waarom de broers nu al ruim tien jaar lang overal ter wereld voor grote, uitverkochte zalen spelen.

Een portret van de onlosmakelijke band tussen twee broers die hun Gentse stempel zetten op de internationale muziekscène. Sleutelwoorden: passie, liefde voor muziek, maar ook perfectionisme en 100% gedrevenheid.

Extra Large

Deze Belpop XL brengt nieuw, onuitgebracht materiaal van Stephen en David én een indrukwekkende verzameling extra weetjes en anekdotes die het verhaal van de broers verder aanvullen en inkleuren.

Met getuigenissen van onder meer : Stephen Dewaele, David Dewaele, Jackie en Frida Dewaele, Stefaan Van Leuven, Piet Dierickx, Steve Slingeneyer, David Guetta, Kenny Gates, Bent Van Looy, Marc Coenen, Chris Goss, Dave Sardy, Mark "Flood" Ellis, Erol Alkan, Tiga, Felix Van Groeningen, Pol Heyvaert, Zane Lowe,...

 

Een documentaire van Sarah De Bisschop
90’

Belpop XL: Soulwax - vrijdag 4 maart om 22.55 u. op Canvas
 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos