Soundtrack Zuid-Afrika: een muzikale roadtrip met Jef Neve, Isolde Lasoen, Tijs Delbeke en Flip Kowlier

Soundtrack Zuid-Afrika: een muzikale roadtrip met Jef Neve, Isolde Lasoen, Tijs Delbeke en Flip Kowlier

20 jaar na het einde van de Apartheid - Vanaf woensdag 3 juni

In de tweede reeks van het bekroonde programma Soundtrack maken Jef Neve, Isolde Lasoen, Tijs Delbeke en Flip Kowlier een muzikale roadtrip door Zuid-Afrika, twintig jaar na de eerste vrije verkiezingen in het land. Met muziek als universeel communicatiemiddel proberen ze het land en zijn bevolking te doorgronden. Welke rol speelde muziek in Zuid-Afrika tijdens de Apartheid, in de anti-Apartheidsbeweging en vandaag? Al reizend componeren de muzikanten de soundtrack van hun eigen avontuur.

Vanaf woensdag 3 juni om 21.30 u. op Canvas.

De eerste aflevering van Soundtrack Zuid-Afrika is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie

 

Gedreven door muziek

In 1994 won Nelson Mandela met zijn ANC de eerste democratische, interraciale verkiezingen van Zuid-Afrika. De jonge democratie bestaat intussen iets meer dan twintig jaar, maar de uitdagingen zijn er niet kleiner op geworden. Het land kampt met een reputatie van armoede, aids en criminaliteit.

Maar tegelijk is Zuid-Afrika een land met een enorme aantrekkingskracht op mensen overal ter wereld. Door de enorme verscheidenheid van de bevolkingsgroepen is het een culturele smeltkroes met een ongelooflijke rijkdom aan muziekstijlen. Het land ademt muziek. Muziek bepaalt er het ritme van het leven.

Met hun muziek als leidraad maken Jef Neve, Isolde Lasoen,  Flip Kowlier en Tijs Delbeke een portret van Zuid-Afrika, twintig jaar na de eerste vrije verkiezingen. Het wordt een muzikale ontmoeting met Boers, Zoeloes, vrijheidsstrijders, rappers, house-artiesten en de zogenaamde ‘born-free generation’, die de Apartheid niet heeft meegemaakt.   

In Soundtrack is de muziek een middel om door te dringen tot de ziel van de mensen. De soundtrack van de reeks is dan ook uniek: hij werd volledig ter plaatse gecomponeerd en opgenomen door de vier muzikanten, en reflecteert hun ervaringen en emoties. De muziek en de visuele schoonheid van de beelden zorgen ervoor dat ook de minder makkelijke onderwerpen en verhalen in de reeks toegankelijk worden.

 

De muzikanten

Pianovirtuoos Jef Neve tourde eerder al samen met het Pascal Schumacher Quartet door de Kaap. Hij raakte er goed bevriend met een Zuid-Afrikaanse percussionist die in een township nabij Kaapstad woont.

Tijs Delbeke is een muzikale duizendpoot, vooral bekend als zanger en gitarist van de Antwerpse rockband Sir Yes Sir. Hij was nog niet eerder in Zuid-Afrika maar heeft altijd al grote belanstelling gehad voor de cultuur en de taal van het land.

Isolde Lasoen, drumster van Daan en zangeres van Isolde et Les Bens, is de enige vrouw in het gezelschap. Ze is als drumster enorm geïnteresseerd in de alomtegenwoordige jazzscene en de unieke gospeltraditie van Zuid-Afrika. Ze is ook altijd op zoek naar nieuwe beats waar ze zich graag door laat inspireren.

Flip Kowlier vervolledigt het viertal. Tien jaar geleden tourde hij door Zuid-Afrika naar aanleiding van een optreden op het Oppikoppi-festival. Wat hem zal bijblijven was het moment waarop de zanger van een andere band het publiek opruide: “Hiphop is black music. And all those white motherfuckers stealing our music: fuck off!” Na een aantal bezoeken heeft hij nog altijd het gevoel dat hij het land niet écht kent. In Soundtrack probeert hij eindelijk door te dringen tot de ziel van Zuid-Afrika.

 

De route

Het viertal vertrekt in Johannesburg, het economische hart van Zuid-Afrika. Via Soweto, onlosmakelijk verbonden met de opstand tegen de Apartheid, gaat het vervolgens naar Pretoria met zijn grote Afrikaner gemeenschap. Door de prachtige Zuid-Afrikaanse natuur trekken ze naar de Drakensbergen en daarna naar de havenstad Durban. Vandaar volgen ze de kustlijn richting Port Elisabeth en verder via Mosselbaai en Hermanus naar Kaapstad.

 

Succesverhaal

Met de eerste Soundtrack-reeks werd producent Geronimo genomineerd voor een International Emmy Award, een prijs die uitmuntend televisievakmanschap bekroont van producties die buiten de Verenigde Staten worden geproduceerd en uitgezonden.  

In die eerste reeks trokken Eva De Roovere, Johannes Verschaeve (The Van Jets), Dijf Sanders (Teddiedrum) en Jason Dousselaere (Teddiedrum) door Israël en de Palestijnse gebieden, op zoek naar de rol van muziek in dat schijnbaar eeuwige conflictgebied.

 

Soundtrack Zuid-Afrika is een programma van Geronimo voor Canvas

Soundtrack Zuid-Afrika: vanaf woensdag 3 juni om 21.30 u. op Canvas

 

Bekijk de volledige persmap via de link onderaan het persbericht.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos