Spies of Warsaw: spionage, romance en intrige aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Spies of Warsaw: spionage, romance en intrige aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Een vierdelige fictiereeks van de BBC – vanaf 16 december

Na afloop van The Americans blijft Canvas in spionagemodus met The Spies of Warsaw, een stijlvolle vierdelige minireeks van BBC en ARTE, gebaseeerd op het gelijknamige boek van Alan Furst. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog speelt de Franse diplomaat en spion Jean-François Mercier (David Tennant) in Warschau een subtiel schimmenspel met  Duitse, Poolse en Russische geheimagenten. Maar naarmate de oorlogsdreiging toeneemt, wordt het een confrontatie op leven en dood. Daardoor komt ook Merciers relatie met de Frans-Poolse Anna Skarbek (Janet Montgomery) in het gedrang. Vanaf dinsdag 16 december om 21.20 u. op Canvas.

 

Kosmopolitisch Polen voor de oorlog

Warschau, 1937. Er hangt oorlog in de lucht in Europa. De Franse kolonel Jean François Mercier (David Tennant, Dr. Who, Blackpool, Casanova) is een weduwnaar en een oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog, een charmante en knappe versie van De Gaulle in zijn jonge jaren. Overdag werkt hij als militair attaché op de Franse ambassade. Maar ’s nachts runt hij een spionagenetwerk dat probeert uit te vissen wat het naziregime van Hitler in het schild voert. Daarvoor moet hij zijn weg zoeken in een kosmopolitische wereld van Poolse aristocraten, Duitse industriëlen, SS-officieren, Bolsjevieken en Joodse vluchtelingen. En tussendoor beleeft hij een romance met Anna Skarbek (Janet Montgomery, Black Swan, Entourage), een Franse juriste met Poolse roots die voor de Volkenbond werkt, en ook een relatie heeft met de Russische dissident en dronkaard Max Mostove.

 

Ziende blind

Het is een complexe en spannende tijd. Mercier zit op de eerste rij om de Duitsers te zien komen. En dat ze komen, is voor hem heel duidelijk: de grens lijkt van dag tot dag dichterbij te schuiven. Toch is niet iedereen daarvan overtuigd. Mercier stoot op ontkenning en onverschilligheid in de Franse ambassade, en zelfs in Parijs, waar topfunctionarissen van het 'Deuxième Bureau’ zijn bevindingen ontkennen of betwisten. Zijn enige echte bondgenoot is Generaal Beauvilliers (Julian Glover), die Merciers wantrouwen deelt voor de defensiestrategie van maarschalk Pétain.

Via een Duitse informant verneemt Mercier dat er grote tankbewegingen aan de gang zijn in het Zwarte Woud. Hij laat zijn vriendin achter in Warschau en steekt de grens over om met eigen ogen te gaan zien wat er precies aan de hand is….

 

Tijdgeest

David Tennant geeft op een stijlvolle manier gestalte aan de gereserveerde en coole aristocraat Mercier. Spies of Warsaw is een knappe en spannende spionagereeks en tegelijk een sfeervol periodedrama dat de tijdgeest goed capteert en de kijker – weliswaar geholpen door enige kennis van de loop der geschiedenis – er vooral ook op wijst hoe Europa koppig de andere kant uitkeek toen Hitler zijn snode plannen smeedde.

 

"A tale of intrigue, romance and betrayal ... succinct and smartly portrayed." (Daily Telegraph)

"Throughout, Spies delivers the vicarious pleasures of old-fashioned spy movies with the bold contemporary frankness of the best of cable." (TV Guide) 

"It’s an enjoyable, straightforward espionage tale without a lot of twists or extra layers." (New York Times) 

"Director Coky Giedroyc leaves enough dramatic headroom that when forces draw together toward the end, with one last frontier to cross, he can deliver what feels like pulp-fiction thrills without getting loud or fancy." (Los Angeles Times)                                           

 

Spies of Warsaw: vanaf dinsdag 16 december om 21.20 u. op Canvas

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos