Thomas Vanderveken ontvangt Bent Van Looy in Alleen Elvis - vrijdag 3 oktober

Dinsdag 30 september 2014 — Op vrijdag 3 oktober ontvangt Thomas Vanderveken in 'Alleen Elvis blijft bestaan' zanger Bent Van Looy voor een gesprek over wat hem bezighoudt en passioneert. De rode draad doorheen het gesprek zijn beeldfragmenten die hem gefrappeerd en gefascineerd hebben: van kindertekenfilmpjes met meisjesoogjes vol blinkende tranen, over manisch depressieve tv-presentatoren tot mannen die graag een grizzlybeer zouden zijn. Vrijdag 3 oktober omstreeks 22.40 u., na de speelfilm Elizabeth, met Cate Blanchett.

Bent is al jarenlang bekend als de zanger en drummer van de Gentse groep Das Pop. Jonge meisjes vielen al jarenlang in zwijm. Maar door zijn deelname aan de Slimste Mens en als jurylid van The Voice van Vlaanderen bredidde Bent zijn bekendheid uit van de festivalweide en de concertpodia naar de woonkamer van de doorsnee Vlaming. En ook daar wordt hij graag gezien. Bent blijkt nog meer te kunnen: hij is schilder van opleiding én hij heeft zijn eigen kledinglijn.

Voor en door de liefde verhuisde hij naar Parijs, waar hij nog steeds woont en werkt. En al brengt hij regelmatig een bezoek aan zijn vaderland, het liefst van al is hij onderweg. Te voet. Snel. Aan traagheid heeft hij een hekel. Aan traag wandelen een nog grotere. Als je hem aan het werk ziet, zie je een zorgeloze ziel maar achter de poppy songs van Das Pop en achter het strenge maar rechtvaardige jurylid, schuilt ook af en toe een donkere wolk. Die melancholische kant zit dan ook in zijn eerste soloplaat.

In zijn Elvis-fragmenten toont Bent zijn fascinatie voor mensen die balanceren tussen genialiteit en schizofrenie, al kan hij evengoed geraakt worden door de simpele eenvoud van een slak. Bent Van Looy is méér dan de man met de kuif en de te korte broek die ons aan een welbepaald stripfiguur doet denken. Hij is veelzijdig én gulzig, gevoelig en een perfectionist. En hij blijft, zoals de ontdekkingsreizigers, zoeken naar nieuwe gebieden die hij kan ontginnen en op de kaart zetten.

Thomas Vanderveken en Bent Van Looy. Vrijdag 3 oktober om 22.40 u. op Canvas. 

Hogeresolutiefoto's vindt u op http://pers.vrt.be

Een programma van VRT Televisie voor Canvas.