Thomas Vanderveken ontvangt Dirk De Wachter

In 'Alleen Elvis' op vrijdag 12 december op Canvas

Op vrijdag 12 december is psychiater Dirk De Wachter te gast bij Thomas Vanderveken in Alleen Elvis blijft bestaan. Tijd voor een deken rond de ziel op een koude, donkere winteravond. En ja, de fascinatie van Dirk De Wachter voor de menselijke geest blijkt ook uit zijn fragmenten voor Alleen Elvis: hij kiest Eraserhead en Michel Houellebecq maar ook John Cleese en Julien Schoenaerts.
Op vrijdag 12 december omstreeks 22.25 u., na de film 'The Wrestler' met Mickey Rourke.

 

Vlaamse klei

Dirk De Wachter is letterlijk opgetrokken uit Vlaamse klei. Hij groeide op rond de kleiputten van de Rupelstreek, een gedepriveerde regio met veel miserie. Maar zelf komt hij uit een zeer liefdevol gezin. Hij wordt streng opgevoed, met God mild op de achtergrond, met een lieve vader die fysiotherapeut is en een scherpzinnige moeder die een zaak runt in paraplu’s.

 

In de psychiatrie

De Wachter gaat de psychiatrie in door de literatuur. “Mijn leraar Nederlands zei over ‘De avonden’ van Reve: dat is een goed boek maar nog niet geschikt voor jullie, vijftienjarigen. Dus ik ging het wel lezen en kwam door de monologue intérieur terecht in het hoofd van een mens. Het was alsof ik van mijn paard werd geslagen. Ik wist meteen: dat wil ik later ook.”

En nu is het later. En staat er veel op zijn visitekaartje: psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. Hij is ook opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland.

 

Liefde in borderline times

Eind 2012 drukte De Wachter ons met zijn boek ‘Borderline Times. Het einde van de normaliteit.’ met de neus op de harde feiten: we lopen verloren sinds we de deuren van de kerk voorgoed achter ons lieten dichtvallen. Wanhopig op zoek naar de zin van het leven, proberen we de leegte op te vullen met carrière maken, wellnessweekends en verre reizen.

Twee jaar later is er een nieuw boek, over de liefde. Omdat zoveel mensen ernaar verlangen en omdat het zo vaak mislukt. Het is geen hulpboek, het is geen handboek: ‘Of de liefde je al dan niet overkomt, is toeval. Dat denk ik écht.’ aldus Dirk De Wachter.

 

Maar ondertussen zit hij daar nog steeds. In het hoofd van de mens. En ook in diens hart. In Alleen Elvis laat hij in eigen hoofd en hart kijken.

Zit de donkerte overal. Of net de schoonheid? En waar is de koe die ooit aan zijn voordeur stond?

Daarover en over veel meer gaat het op vrijdag 12 december in Alleen Elvis blijft bestaan.

 

Thomas Vanderveken en Dirk De Wachter.
Vrijdag 12 december om 22.25 u. in Alleen Elvis op Canvas. 

Een hogeresolutiefoto vindt u op http://pers.vrt.be

Een programma van VRT Televisie voor Canvas.

Dirk De Wachter - (c) VRT - Gert Verbelen
Dirk De Wachter - (c) VRT - Gert Verbelen
Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos