Thomas Vanderveken ontvangt Herman Brusselmans in Alleen Elvis - vrijdag 10 oktober

Dinsdag 7 oktober 2014 — Op vrijdag 10 oktober ontvangt Thomas Vanderveken in Alleen Elvis Herman Brusselmans, de 'Mooie Jonge Oppergod van de Vlaamse Letteren'. De fragmenten die hij kiest, gaan van bezopen schrijvers over TiTa Tovenaar tot John Lennon, Tarantino en overambitieuze bouwmagnaten. Heeft Brusselmans nog een magnum opus in zich? Wat met oude en jonge liefdes? Maar vooral…wat als Eddie er niet meer is? Vrijdag 10 oktober omstreeks 22.35 u., na de speelfilm.

 

Het is ooit wetenschappelijk bewezen: Herman Brusselmans is Vlaanderens bekendste schrijver. Honderd procent van de deelnemers aan een universitair onderzoek herkenden hem als auteur, een hogere score dan Claus en Shakespeare. Brusselmans is voor Vlaanderen de absolute belichaming van 'de schrijver'.

Al is dat absoluut niet vanzelfsprekend verlopen. Als zoon van veehandelaars bestond zijn kinder- en tienerwereld uit drummen…en voetballen. Op zijn achttiende verliet Brusselmans het erf om Germaanse filologie te gaan studeren. In de aula’s ontdekte hij literatuur en begon hij zelf te lezen en te schrijven.

Woorden lieten hem daarna nooit meer los en hij ontpopte zich al snel tot een bijzonder productieve schrijver. En een opvallende schrijver. Letterlijk en figuurlijk. Vaak autobiografisch maar nog vaker gaat het over seks en drank. En alle uitwassen van dien. De Brusselmans-fanclub werd groter maar de groep boe-roepers ook.

Brusselmans neemt nooit een blad voor de mond en spreekt honderduit over zijn liefdes, verwezenlijkingen, mislukkingen en angsten. Nooit verlegen om een mening. En meningen te over. Maar achter die grote mond zit ook een hart. Ook daarnaar peilt Thomas Vanderveken in Alleen Elvis.

Thomas Vanderveken en Herman Brusselman. Vrijdag 10 oktober om 22.35 u. in Alleen Elvis op Canvas. 

Hogeresolutiefoto's vindt u op http://pers.vrt.be

Een programma van VRT Televisie voor Canvas.