Thomas Vanderveken ontvangt filosoof Johan Braeckman in Alleen Elvis - vrijdag 26 september

Maandag 22 september 2014 — In een programma als 'Alleen Elvis' mag al eens gefilosofeerd worden. En dat zal zeker het geval zijn op vrijdag 26 september. Want dan is filosoof Johan Braeckman te gast bij Thomas Vanderveken. Johan Braeckman is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Zijn beeldfragmenten gaan van miskende en overambitieuze wetenschappers, over de atlete Paula Radcliffe, die met de gouden medaille in zicht instort en de manische muzikant Daniel Johnston tot majestueuze sequoia’s. Zal Johan Braeckman zijn tuin ooit af krijgen? Is elk genie een beetje gek? En wat na dit leven? We zien het op vrijdag 26 september om 22.15 u. op Canvas.

Voor een zoon van een boomkweker is filosofie geen vanzelfsprekendheid. Met zijn aangeboren liefde voor de natuur had Johan Braeckman net zo goed in de voetsporen van zijn vader kunnen treden. Maar hij luisterde naar zijn moeder en het werd een academische carrière. Een carrière die vanalles omvat.

Als scepticus en filosoof stelt Johan Braeckman kritische vragen bij elke vorm van mythisch en irrationeel denken. Maar zijn geliefde natuur en  biologie zijn nooit veraf: Braeckman is gespecialiseerd in Darwins evolutietheorie en gaat dan ook graag in debat met creationisten en aanhangers van intelligent design en andere pseudowetenschappen.

Het liefst van al kijkt Braeckman naar de mens. Wat betekent menselijkheid en hoe kunnen we tot een wereld komen waarin empathie en altruïsme een grotere rol spelen? Hoe komt het dat mensen vaak handelen uit eigenbelang maar tegelijkertijd ook bijzonder sociaal zijn?  Hoe komt het dat we misschien wel hulpvaardig zijn maar ook in staat tot gruweldaden?

Begin dit jaar stopte Braeckman aan de universiteit. Toch voor een jaar. Geen sabbatical zoals dat heet maar een jaar ‘verlof zonder wedde’, zodat hij met een gerust geweten zijn tijd kan besteden aan wat hij wil: lezen, schrijven, dromen, muziek, mensen, wandelen, praten, zwijgen en kunst. Door het raam kijken als het regent en in de zon zitten als ze schijnt. En tussendoor: negen ultieme beeldfragmenten kiezen voor Alleen Elvis Blijft Bestaan.

Die fragmenten gaan van miskende en overambitieuze wetenschappers, loopster Paula Radcliffe, die met de gouden medaille in zicht instort en de manische muzikant Daniel Johnston tot majestueuze sequoia’s. Gaat hij zijn tuin ooit af krijgen? Is elk genie een beetje gek? En wat na dit leven?

Thomas Vanderveken en Johan Braeckman. Vrijdag 26 september om 22.15 u. op Canvas. 

Hogeresolutiefoto's vindt u op http://pers.vrt.be