Skip to Content

Thomas Vanderveken ontvangt Peter Vandermeersch

In 'Alleen Elvis' op vrijdag 21 november

Daar is hij dan. De krantenman. Voor één avond terug in Vlaanderen. Bij Thomas Vanderveken in 'Alleen Elvis blijft bestaan'.  Peter Vandermeersch was jarenlang hoofdredacteur bij De Standaard maar in 2010 overschreed hij de grens. Letterlijk. Hij werd hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Amsterdam en bij uitbreiding heel Nederland zitten hem naar eigen zeggen ‘als een perfecte jas’.
Het hele leven van Peter Vandermeersch zit vervat in zijn beeldfragmenten voor 'Alleen Elvis blijft bestaan'. Hij neemt ons mee van de koude West-Vlaamse velden naar het bruisende New York. Van het Stade de France in Parijs naar de redactievloer van een krant. Een bevlogen militair naast een bevlogen leraar. Perfectie en diep verdriet in diezelfde doordraaiende wereld. 
Op vrijdag 21 november omstreeks 22.45 u., na de film Incendies van Denis Villeneuve.

 

Peter Vandermeersch werd geboren in Torhout maar groeide op in Brugge, Veurne en Aalst. Een kindertijd met veel verschillende adressen, dat krijg je als zoon van een rijkswachtofficier. Peter is ook de kleinzoon van onderwijzers en zelfstandigen en dus leerde hij onderwijzen en onderhandelen. ‘Plus est en vous’, zou zijn grafschrift kunnen zijn. Voorlopig enkel zijn levensmotto.

En er zit veel in hem. Zijn passie voor geschiedenis stuurde hem naar de Universiteit van Gent. Hij trouwde snel, werd snel vader en ook professioneel ging het hem snel voor de wind: hij werd assistent aan de universiteit en kreeg een doctoraatsbeurs.

Maar zijn toekomst lag niet in de academische wereld, maar op een krantenredactie: eind jaren ‘80 begon Peter Vandermeersch bij De Standaard als redacteur.

Hij trok als correspondent naar Parijs en groeide door tot adjunct-hoofdredacteur. In 1997 verhuisde hij naar de Verenigde Staten. New York werd zijn nieuwe grote liefde – sorry, Parijs – maar een job als hoofdredacteur riep hem eind jaren ‘90 terug naar België.

Als hoofdredacteur van De Standaard oogstte hij veel bewondering én een prijs als Marketeer van het Jaar. Maar niet al zijn beslissingen werden hem in dank afgenomen.

Hoge bomen enzovoort, zeker wanneer ze ze zo duidelijk weten en zeggen hoe die wind moet waaien.

Wanneer spreekt Peter Vandermeersch van een perfecte dag? Hoe Nederlands voelt hij zich intussen? En welke afspraak heeft hij met zijn zoon? Daarover en over nog veel meer gaat het op vrijdag 21 november in Alleen Elvis blijft bestaan.

 

Thomas Vanderveken en Peter Vandermeersch.
Vrijdag 21 november om 22.45 u. in Alleen Elvis op Canvas. 

Een hogeresolutiefoto vindt u op http://pers.vrt.be

Een programma van VRT Televisie voor Canvas.

Peter Vandermeersch - (c) VRT - Gert Verbeelen
Peter Vandermeersch - (c) VRT - Gert Verbeelen
Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos