Thomas Vanderveken ontvangt Sophie De Schaepdrijver in Alleen Elvis - vrijdag 17 oktober

Maandag 13 oktober 2014 — Op vrijdag 17 oktober ontvangt Thomas Vanderveken in 'Alleen Elvis' historica en WO1-experte Sophie De Schaepdrijver.  Uit de keuze van haar beeldfragmenten komt een vrouw naar voor met een passie voor muziek, architectuur en politiek. Een academica die opgroeide in Aalst maar verknocht is aan het ongrijpbare Brussel. Die verslingerd is aan de literatuur van de 19de eeuw en aan opera’s, maar niet zonder de popmuziek van de jaren ’70 en ’80 én haar eigen huisdisco kan. Vrijdag 17 oktober omstreeks 22.50 u., na de speelfilm.

Sophie De Schaepdrijver zit als 18-jarige op de trein naar Brussel om zich te gaan inschrijven aan de faculteit Geneeskunde als ze zich bedenkt. Wat voor arts ze zou geworden zijn, zullen we nooit weten, maar haar keuze voor Geschiedenis blijkt de juiste. Haar passie voor het verleden brengt haar naar Italië en Nederland en haar werk én de liefde voor haar ‘mooie, grote Chinees’ brengt haar naar de Verenigde Staten, waar ze al sinds 1995 werkt en woont, als prof, echtgenote en moeder.

In 2014 brengt Sophie De Schaepdrijver – auteur van het standaardwerk ‘De Groote Oorlog’ - behoorlijk wat tijd door in België, naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ze ontvangt het Ereteken van Commandeur in de Kroonorde, presenteert het Canvas-programma “Brave Little Belgium” en werkt mee aan verschillende tentoonstellingen. Haar band met België is nog steeds even sterk. En de band met haar mama, die veel te jong weduwe werd, is ‘grenzenloos’.

Wat heeft ze met China? Wie is haar rolmodel? En droomt ze net als Madame Bovary soms van een ander bestaan?

Onder meer daarover gaat het in 'Alleen Elvis'.

Thomas Vanderveken en Sophie De Schaepdrijver.
Vrijdag 17 oktober om 22.50 u. in Alleen Elvis op Canvas. 

Een hogeresolutiefoto vindt u op http://pers.vrt.be

Een programma van VRT Televisie voor Canvas.