Twee nieuwe detectives op Canvas : Camilla Läckberg en Quirke - vanaf zaterdag 20 september

Twee nieuwe detectives op Canvas : Camilla Läckberg en Quirke - vanaf zaterdag 20 september

Donderdag 18 september 2014 — De Canvas-kijkers konden er in juli al even mee kennismaken tijdens het Zomer-Krimi-Festival. Dat smaakte naar meer en nu zijn ze terug in 'full force': Erica Falck in de Zweedse krimi Camilla Läckberg en Quirke in de gelijknamige Brits-Ierse reeks. Twee 'amateurdetectives'; de ene een schrijfster en de andere een patholoog. Wat ze gemeen hebben, is een neus voor misdaden en hun vastberadenheid om ze op te lossen. Vanaf zaterdag 20 september, respectievelijk om 20.40 u. en 22.15 u.

 

Camilla Läckberg. The Fjällbacka Murders

De Zweedse misdaadreeks Camilla Läckberg. The Fjällbacka Murders is gebaseerd op de boeken en personages van de gelijknamige Zweedse schrijfster Camilla Läckberg over een echtpaar dat moorden onderzoekt in het idyllische Zweedse kustplaatsje Fjällbacka. Dat is ook de geboorteplaats van Camilla Läckberg zelf.

Erica Falck (Claudia Galli) is auteur van misdaadverhalen en haar man Patrik Hedström (Richard Ulfsäter) inspecteur bij de politie. De misdaden waarmee zijn geconfronteerd worden, vinden vaak hun oorsprong in gebeurtenissen of zelfs moorden die zich lang geleden in Fjällbacka afspeelden.

Zo ook in de eerste aflevering, Oorlogskind. Na de dood van haar ouders gaat misdaadschrijfster Erica Falck samen met haar man, politie-inspecteur Patrik Hedström, in Erica’s geboorteplaats Fjällbacka wonen. Al snel krijgt ze het bezoek van  een zekere Göran Berger. Die beweert dat hij een zoon is van haar moeder Elsy Mostrom, en dus een broer van Erica. Hij zegt dat hij werd geboren in 1946, toen Elsy 16 jaar was. Kort na deze verrassende ontmoeting wordt Göran dood aangetroffen in zijn huis. Uit een DNA-test blijkt dat hij wel degelijk Erica’s broer is. Erica wil de waarheid achterhalen en begint met een onderzoek naar wat er gebeurd is in 1946…

Zaterdag 20 september om 20.40 u. op Canvas

 

Quirke

Quirke is een sfeervolle ‘noir’-detective over een patholoog in het stadsmortuarium van Dublin in de jaren ’50 die per toeval betrokken raakt bij een misdaadonderzoek. De bekroonde scenaristen Andrew Davies en Conor McPherson baseerden zich op de boeken van de Ierse schrijver Benjamin Black (pseudoniem van John Banville). De titelrol wordt gespeeld door de Ierse acteur Gabriel Byrne (Excalibur, Golden Globe voor HBO-reeks In Teatment.)

In de eerste aflevering, Christine Falls, herkennen we ook Michael Gambon (The Singing Detective, Harry Potter) en Geraldine Somerville (Harry Potter, Cracker). Dublin in de Jaren ’50. Quirke is hoofdpatholoog in het mortuarium van Dublin. Hij is een wat teruggetrokken, maar krachtige persoonlijkheid die zich met veel toewijding op zijn werk concentreert: de doodsoorzaak achterhalen van de lichamen die aan hem worden toevertrouwd. Quirke zit dan ook bijzonder verveeld met de verdwijnning van een lichaam uit het mortuarium. Tegelijk verbaast het hem hoe geheimzinnig zijn broer doet over de dood van een jonge vrouw in het kraambed. Zijn nieuwsgierigheid is geprikkeld en hij gaat zelf op onderzoek in de straten van Dublin. Hij vindt er meer dan hem lief is…

Zaterdag 20 september om 22.15 u. op Canvas

Camilla Lackberg: The Fjallbacka Murders, vanaf zaterdag 20/09

Camilla Lackberg - Erica Falck (Claudia Galli) is en Patrik Hedström (Richard Ulfsäter)
Gabriel Byrne als Quirke
Camilla Lackberg - Erica Falck (Claudia Galli)