Skip to Content
Twee nieuwe Nomaden-reportages in Vranckx: (terug) naar Afrika

Twee nieuwe Nomaden-reportages in Vranckx: (terug) naar Afrika

Zaterdag 25 februari en 4 maart op Canvas, canvas.be en vrtnu.be

De Nomaden van Vranckx op zaterdag zijn ondertussen welbekend: jonge landgenoten die ‘in den vreemde’ reportages gaan maken. Binnenkort komen er opnieuw twee nieuwe documentaires aan, allebei uit Afrika. Het zijn de nummers 29 en 30 sinds Vranckx de deur heeft opengezet voor jong talent.

Elien Spillebeen trok naar Beni in Oost-Congo. De afgelopen twee jaar zijn daar meer dan 1000 mensen om het leven gekomen bij gruwelijke moordpartijen. Elien wil die slachtoffers een naam en een gezicht geven en ze sprak met maar liefst 653 ooggetuigen. Het merendeel daarvan verwerkte ze in een interactieve webdocumentaire. Voor Vranckx maakte ze een tv-reportage met een aantal getuigenissen: Beni Files.

Pelikaanstraat 20 vertelt het verhaal van de Vlaams-Malinese actrice Aminata Demba. Zij volgt de voetsporen van haar overleden vader. Hij kwam in de jaren ’70 als expat naar België. Zij  keert nu van Antwerpen terug naar Mali, op zoek naar haar eigen verleden en andere migratieverhalen. Dat doet ze samen met reporter Leslie Verbeeck.

Op zaterdag 25 februari en 4 maart op Canvas, canvas.be en vrtnu.be

De reportagemakers kunnen worden gecontacteerd via [email protected]

 

 

Vranckx en de Nomaden

De facebookpagina Vranckx & de Nomaden brengt verhalen van jongeren die in het buitenland wonen en werken, of die op zoek zijn naar hun roots. Ze publiceren foto’s, teksten en korte filmpjes voor de online kanalen van Vranckx.

Maar er zijn ook Nomaden die een lange reportage maken voor het magazine Vranckx (zaterdagavond op Canvas). De volgende weken Vranckx opnieuw twee van die reportages.

 

Beni Files – zaterdag 25 februari

Oktober 2014. In en rond de stad Beni worden burgers op een gruwelijke wijze vermoord: zowel mannen, vrouwen als kinderen worden met machetes afgemaakt. Anderen worden verkracht of ontvoerd. Vandaag, meer dan twee jaar na de start van de gruwelijkheden, zouden meer dan 1000 mensen het leven hebben gelaten. Tientallen anderen zijn vermist en zo’n 80.000 mensen zijn hun dorpen ontvlucht.

Nomade Elien Spillebeen en haar Congolese collega’s Richard en Jean Baptiste, interviewden afgelopen zomer 653 nabestaanden en ooggetuigen van de bloedbaden. Ze brengen deze getuigenissen samen in Beni Files. Een online monument dat de vergeten doden van Beni een gezicht moet geven. In deze tv-reportage worden enkele getuigenissen gebundeld.

Het is nog altijd onduidelijk wie achter de aanslagen zit en waarom de bevolking wordt opgejaagd. In Congo bestaan geen recente bevolkingsregisters. Ondanks de aanwezigheid van de VN op het terrein, bestaan er ook geen lijsten over de mensen die verdwijnen of vermoord worden. Anno 2017 sterven de slachtoffers in alle anonimiteit. Juridisch hebben ze dus nooit bestaan. Maar elk slachtoffer heeft een eigen verhaal. Het was de vader of moeder, de zoon of dochter, de broer of zus van iemand. Met Beni Files wordt, aan de hand van de verhalen van de nabestaanden, hun bestaan bewezen.

Beni Files is een project van Het Peloton & Mama Kivu, gemaakt door Elien Spillebeen & Martijn D’haene, in samenwerking met Richard Kirimba & Jean Baptiste Kavunga. Het project kreeg de steun van journalismfund.eu, FreePressUnlimited, V.I.F.F., 11.11.11, Vredeseilanden en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, DGD, Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Webdocu en meer op http://benifiles.com/

 

Pelikaanstraat 20 - zaterdag 4 maart

In Mali is ‘aller en aventure’ een bekend gezegde. Jonge mannen worden er aangemoedigd om elders dan in hun eigen nest de vleugels uit te slaan om een échte man te worden.

De Vlaamse-Malinese actrice Aminata Demba reist naar Mali om het migratieverhaal van haar overleden vader te reconstrueren. Ook hij vertrok als jonge Malinese nomade uit zijn geboorteland om de wereld rondom zich te ontdekken. Zijn avontuur bracht hem in verschillende Afrikaanse landen maar uiteindelijk kwam hij begin jaren zeventig als expat terecht in de diamantensector van Antwerpen. Een tijdelijk plan werd permanent, en dus werd Aminata geboren midden in het wereldcentrum van de diamant: Pelikaanstraat 20.

Via haar zoektocht in Mali komt ze in aanraking met de huidige generatie twintigers in Mali. Wat houdt ‘aller en aventure’ voor hen in? Welke ambities hebben zij tegenwoordig? En wat drijft zovelen om naar Europa of ‘het westen’ te komen? Ze ontmoet ambitieuze vertrekkers, blijvers en terugkeerders.

Haar reis leidt tot ingrijpende persoonlijke verhalen, tot confronterende momenten, maar vooral ook tot inzichten die voor vele jongeren herkenbaar zullen zijn, zowel in Mali als België, ongeacht hun afkomst.

Aminata Demba is vanaf vrijdag 3 maart ook te zien in de theatervoorstelling Futur Simple van Beeldsmederij De Maan. Het is beeldend, dynamisch documentair theater met getuigenissen van en door zwarte jongeren.

Een reportage van Leslie Verbeeck, Aminata Demba en Marijn Duijvestein © 2017

Met steun van het Fonds Pascal Decroos

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos