Tweede editie "Speel het hard " gaat van start.

Tweede editie "Speel het hard " gaat van start.

Maandag 3 september 2018 — "Speel het Hard’ is terug! De muziekwedstrijd voor amateurmuzikanten die ontstond tijdens de Canvas-reeks ‘Thomas Speelt het Hard’ krijgt een tweede editie. In 2017 was de eindwinnaar de violiste Hanne Dauwe, met het vioolconcerto in e klein van Felix Mendelssohn.

Op 14 april 2019 zullen er maar liefst drie finalisten van ‘Speel het Hard’ optreden in de Bijloke, begeleid door Brussels Philharmonic. Eén van hen wordt die avond de eindwinnaar van ‘Speel het Hard’.

Belangrijkste verschil met vorig jaar: je kunt alleen deelnemen met een compositie voor instrument en orkest. Verder verloopt de wedstrijd min of meer zoals vorig jaar. De inschrijvingen gebeuren opnieuw op het digitale platform speelhethard.be, een jury met mensen van Canvas en Klara selecteert opnieuw tien finalisten. Deze tien spelen in het voorjaar voor een jury in Flagey. Die dag worden de drie finalisten gekozen die op 14 april met Brssels Philharmonic gaan optreden in De Bijloke. Daar kiest een jury met alle partners van ‘Speel het Hard’, aangevuld met professionele muzikanten, wie de eindwinnaar wordt van ‘Speel het Hard’.

Er wordt ook een televisieprogramma gemaakt over de wedstrijd, dat kort na de finale zal worden uitgezonden op Canvas. Thomas Vanderveken zal voor dit programma een aantal deelnemers volgen tijdens het verloop van de wedstrijd. De halve finale in Flagey en de finale in De Bijloke worden integraal uitgezonden op de digitale kanalen van Canvas.

Een paar belangrijke data:

 

Het Speel het Hard-platform speelhethard.be gaat online op 3 september. Inschrijven kan tot 26 oktober.

In november en december krijgen alle deelnemers feedback van een docent van het DKO, via het online platform speelhethard.be

Op 26 januari maakt Thomas Vanderveken de tien deelnemers voor de eindronde bekend.

Op 23 februari krijgen deze tien deelnemers een masterclass van een muzikant van Brussels Philharmonic, specifiek voor het stuk dat ze aan het studeren zijn.

Op 23 maart vindt in Flagey de halve finale plaats. Een jury van alle partners van ‘Speel het Hard’ (DKO, Canvas, Klara, de Bijloke, Brussels Philharmonic, Flagey) selecteert de drie finalisten die mogen optreden in de Bijloke op 14 april.

Op 14 april spelen de drie finalisten in de Bijloke, met Brussels Philharmonic. De jury, nog aangevuld met een aantal professionele musici, maakt de eindwinnaar van Speel het Hard 2019 bekend.

 

Speel het Hard is terug!

Thomas Vanderveken (c) VRT Joost Joossen
Hanne Dauwe, winnaar 2017. (c) VRT Joost Joossen
Logo DKO/VerDi
Logo Brussels Philharmonic
Logo De Bijloke
Logo Klara
Logo Flagey
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas