Ben Crabbé ontmoet Jacques Borlée: vader, coach, perfectionist

Ben Crabbé ontmoet Jacques Borlée: vader, coach, perfectionist

In Karakters op dinsdag 10 november

Jacques Borlée is vader en coach van de meest succesvolle familie in de Belgische atletiekgeschiedenis. Zeven kinderen heeft hij. Vier van die zeven zijn uitgegroeid tot toppers in de atletiek.  Olivia, Kevin en Jonathan zijn dat al een klein decennium, sinds kort is er Dylan die de familietraditie verder zet. Vader Jacques lijkt het recept voor succes te hebben gevonden. “La clé c’est toujours 100%, toujours la rigueur, la rigueur, la rigueur.”

Ben Crabbé ontmoet Jacques Borlée in Karakters, op dinsdag 10 november om 21.10 u. op Canvas en canvas.be.

 

“Op kampioenschappen mag ik me enkel tonen als coach; de vader blijft thuis."
Jacques Borlée

Van topatleet tot topcoach

Jacques was zelf een nationale topper in de spurtnummers, maar de internationale top heeft hij nooit gehaald.  “Ik raakte gedesillusioneerd omdat de structuren me niet toelieten om tot het uiterste te gaan”. Gefrustreerd door het amateurisme en het dopinggebruik, nam hij midden jaren ’80 afscheid van de atletiekwereld.

De scepsis was dan ook groot toen dochter Olivia hem vroeg om haar te coachen. “Ik wou het doen op twee voorwaarden. Ik eiste volledige toewijding en er moest voldoende geld zijn”. Als twee jaar later ook Kevin en Jonathan met atletiek beginnen, vervult Jacques de dubbele functie van vader en coach. “Op kampioenschappen mag ik me enkel tonen als coach; de vader blijft thuis. Ik ga daarom ook nooit mee naar feestjes achteraf. Dat zou een last zijn voor mijn kinderen”

Tacticus en criticus

Op de Olympische Spelen van Peking in 2008 laat Jacques Borlée voor het eerst van zich spreken als meester-tacticus. Een slimme zet in de 4X400 meter zorgt ervoor dat de estafetteploeg zich in de kijker loopt. Het is het begin van een reeks topprestaties van de tweeling Kevin en Jonathan. Maar net zoals hun vader tijdens zijn carrière, botsen ook Kevin en Jonathan met de federatie. In 2014 dropt Jacques een bom op de Belgische atletiek. Hij laat zijn zonen de estafetteploeg boycotten.“Quand on est en dehors du bon sens, j’ai la force de dire NON”

Ook dat andere spookbeeld uit Jacques’ carrière bedreigt die van zijn zonen: doping. Vader Borlée spreekt vrijuit: “In de VS zeggen ze ons rechtuit: als je je wil doperen moet je naar de Caraïben. Het is dan ook frustrerend dat 13 van de 24 halvefinalisten op het afgelopen WK uit de Caraïben komen.”

Wereldverbeteraar

Jacques Borlée is vader, coach, perfectionist, maar bovenal wereldverbeteraar. Hij heeft een duidelijke visie op het leven en de rol van sport daarin. “De politiek steekt miljoenen in de strijd tegen obesitas, hartziekten en integratieproblemen. Maar om sport geven ze niets. Terwijl het juist via de sport is dat je andere problemen kan oplossen.”

En zo blijft Jacques Borlée ten strijde trekken. Voor zijn kinderen, voor de atletiek en voor een betere wereld. Met de onvoorwaardelijke steun van zijn kroost achter hem. “Onze papa heeft een grote mond, ja, maar hij opent die alleen om iets zinnigs te zeggen.”  (Olivia Borlée)

Getuigen

Naast Olivia Borlée getuigen ook haar broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée, én journalist Kris Meertens.

 

Alle afleveringen van Karakters zijn na uitzending nog een week lang  online te bekijken op canvas.be.

Karakters is een programma van deMENSEN voor Canvas.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos