Persbericht Canvas | Rudi Vranckx geeft lezing over oorlogsverslaggeving - live op Canvas.be en deredactie.be

Livestream van lezing in Universiteit Gent - woensdag 18 maart om 20.00 u.

Op woensdag 18 maart geeft VRT-journalist Rudi Vranckx aan de Universiteit Gent een lezing onder de titel "Stemmen uit de oorlog". Met zijn ervaring als oorlogsverslaggever tijdens de Golfoorlog, het conflict in de Balkan en de Arabische Lente is hij de geknipte man om zijn publiek wegwijs te maken in de wereld van internationale conflicten. De voordracht was in een mum van tijd volgeboekt, maar geen nood: VRT Nieuws en Canvas bieden een oplossing voor alle studenten en andere belangstellenden die er niet bij kunnen zijn in Gent: de lezing wordt live gestreamd op Canvas.be en deredactie.be, op woensdag 18.3 vanaf 20.00 u. Bijgevoegd de trailer en als smaakmaker een videoverslag van Rudi Vranckx tijdens een reis door oorlogsgebied in Syrië.

 

Over Rudi Vranckx

Rudi Vranckx is 55. Hij studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en werkt sinds 1988 voor de VRT. Hij werkte onder andere mee aan de opstart van Terzake en het vernieuwde Panorama. Maar hij maakte vooral naam als oorlogsreporter.

 

Oorlogsverslaggever ...

Het eerste conflict dat Rudi Vranckx versloeg, was de Roemeense revolutie van 1989. Sindsdien zijn er weinig grote frontlijnen geweest die hij niet volgde. Hij was bij de Golfoorlog van 1991, het beleg van Sarajevo, de oorlog in Kosovo, het conflict in Congo in 1997-98, enz. In 2011 maakte hij – tien jaar na 9/11 – De vloek van Osama, een vijfdelige reeks over de gevolgen van die aanslagen overal ter wereld. De revolutieroute was een driedelige reeks waarin Vranckx de balans opmaakt van de Arabische lente en de opeenvolgende revoluties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

 

... en meer

Maar Rudi Vranckx is ook meer dan oorlogsverslaggever en Midden-Oosten-kenner: voor Bonjour Congo, trok hij in 2010 maandenlang door onze oud-kolonie naar aanleiding van de 50ste verjaardag van haar onafhankelijkheid. Het verdriet van Europa was een vierdelige reeks over de Europese crisis. En voor Vranckx in Niemandsland  reisde de reporter van oost naar west door Afrika: van Mogadishu, een van meest gevaarlijke steden ter wereld, naar Timboektoe, een van de meest legendarische steden ter wereld.

Daarnaast is Vranckx ook al jarenlang het gezicht van het naar hem genoemde Canvas-programma dat bericht over kleinere brandhaarden in probleemgebieden over heel de wereld.

Momenteel werkt Rudi Vranckx aan Kleine Helden, een reeks waarin hij een gezicht wil geven aan gewone mensen die overal ter wereld in de moeilijkste omstandigheden boven zichzelf uitstijgen en het verschil maken.

 

Rudi Vranckx schreef ook verschillende boeken, waaronder Van het front geen nieuws, De geesten van het avondland, Stemmen uit de oorlog, De ontdekking van Congo, De vloek van Osama en Het gezicht van de oorlog.

 

Het journalistieke werk van Rudi Vranckx is ook te volgen op http://check-point.be/

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos