Video Canvas | "Toch krijgen we ze wel, de moffen"

Video Canvas | "Toch krijgen we ze wel, de moffen"

Roger Moens over de radio-uitzendingen tijdens WO II - '12 in 40' op woensdag 11 maart

Tijdens de Tweede Wereldoorlog luisterden vele mensen clandestien naar 'Radio België'. Dat was de zender van de Belgische Nationale Radio-Omroep (BNRO), die van uit Londen opereerde om de landgenoten in het bezette België een hart onder de riem te steken.

Ook Roger Moens, voormalig topatleet en sportcommentator, luisterde als tiener naar Radio België. In onderstaand fragment vertelt hij hoe de presentator de uitzending telkens beëindigde met hetzelfde zinnetje: 'Zonder er op te boffen, we krijgen ze wel, de moffen!'

In de derde aflevering van '12 in 40', woensdag 11 maart om 21:05 u. op Canvas.

De hele aflevering is voor persvisie beschikbaar op het Persortaal van VRT Televisie.

 

Verder zien we in de derde aflevring van 12 in 40 hoe Duitse soldaten tijdens de oorlog deel uitmaakten van het dagelijkse leven in Vlaanderen, vooral in de grotere steden.

Het Duitse leger eiste gebouwen en huizen op voor zijn troepen. Tijdelijk of permanent. De getuigen zagen Duitsers op café, waar ze altijd heel netjes hun pintje betaalden, en bewonderden hen om hun discipline.

De Duitse militairen waren in de ogen van de jonge Bertha Reymen ‘groot, blond en knap en ze konden geweldig goed zingen!’ Louis Van Nylen en Albrecht De Schrijver gingen na een tijdje gemoedelijker om met de Duitse militairen die bij hen thuis waren ingekwartierd.

Maar na de zware Duitse nederlaag in Stalingrad werd de sfeer grimmiger. De bezetter vaardigde steeds meer reglementen uit en trad harder op. Ook  tegen de Joden. Zij doken massaal onder na de eerste razzia’s. Zo ook getuige Fee Bloch, die van de ene schuilplaats naar de andere trok. In de hoop te overleven.

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos