Video Canvas | "You sweetheart", zei de Britse Soldaat

Video Canvas | "You sweetheart", zei de Britse Soldaat

Bertha Reymen over de bevrijding - '12 in 40' op woensdag 8 april

Op 8 mei zal het 70 jaar geleden zijn dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding was het feest! Bertha Reymen, de groottante van Ann Reymen, vertelt in de zevende aflevering van '12 in 40' hoe ze op een bal met Britse soldaten danste en tot welke babylonische én hilarische spraakverwarringen dat leidde. '12 in 40', De bevrijding : woensdag 8 april om 21.05 u.

 

Na jaren van Duitse overwinningen en successen, begonnen de kansen te keren. Vanaf het voorjaar van ‘44 voelde iedereen dat de bevrijding in de lucht hing.

Maar de Duitse troepen gaven zich niet zo maar gewonnen: op veel plaatsen leverden ze nog verbeten strijd voor ze uiteindelijk toch massaal op de vlucht sloegen. De geallieerden werden daarna als helden onthaald.

Voor Bertha Reymen waren de zwarte Amerikanen een bezienswaardigheid; en zij wou met haar vriendinnen maar al te graag met een stoere soldaat naar het bal, ook al leidde dat tot Babylonische én hilarische spraakverwarringen. Op veel plaatsen barstten spontaan volksfeesten uit.

Maar wie dacht dat met de bevrijding de oorlog voorbij was, had het fout. De V-bommen zaaiden dood en verderf. De gezinnen van Jozef Vandendriessche en Fee Bloch moesten dagenlang in kelders schuilen en bidden dat ze de bommenregen zouden overleven.

In 1945 werden ook de kampen bevrijd. De bevrijders troffen er mensonterende taferelen aan: de gevangenen waren lichamelijk compleet verzwakt én enorm getraumatiseerd. Ze wilden maar één ding: zo snel mogelijk naar huis. Ook de 19-jarige Paul Baeten, die dan nog maar 35 kg weegt.

 

12 in 40 – Aflevering 7 - De bevrijding : woensdag 8 april om 21.05 u.

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos