Skip to Content
Vlaamse La vita e bella in 4 x 7

Vlaamse La vita e bella in 4 x 7

zondag 19 november op Canvas en vrtnu.be

4 documentaires van 7 minuten per aflevering, inhoudelijk en vormelijk heel verscheiden, gemaakt door een al even bont gezelschap van regisseurs en met als rode draad de fascinatie van de makers voor hun onderwerp. Dat is 4 x 7 in een notendop

In de vierde aflevering vertelt Nina Landau in haar korte animatiefilm Lon een oud familieverhaal uit de oorlog, La vita e bella waardig. 

Lina Nasser gaat in 200% na hoeveel Libanees en hoeveel Belgisch bloed door haar aderen stroomt.

Liesbeth Marit portretteert in Eddy del White een intrigerende en stijlvolle dj.

En Dimitri Van Zeebroeck volgt in Jacky Caroen de gelijknamige oude priester in het multiculturele Berchem. 

Zondag 19 november om 22.00 u. op Canvas en vrtnu.be.

4 x 7 is een initiatief van Canvas en productiehuis De Chinezen, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

 

Nina Landau - Lon

Nina Landau vindt het belangrijk om te weten waar ze vandaan komt en hoe haar familie in elkaar steekt. Ze vindt ook dat iedereen de grote lijnen van zijn of haar familieverhaal zou moeten kennen om te weten wie we vandaag zijn. Voor haar documentaire animatiefilm Lon onderzocht ze een vaag maar belangrijk verhaal uit haar familiegeschiedenis: ze ontdekte dat haar artistieke grootoom Lon door de Duitsers in de Dossin-kazerne werd opgesloten, maar niet bij de pakken bleef zitten. Een duistere maar ook poëtische Vlaamse versie van ‘La vita e bella’.

Nina Landau studeerde criminologie en politieke wetenschappen en is erg geïnteresseerd in de effecten van vrijheidsberoving op het individu. Ze begon als journaliste voor de VRT maar schakelde al snel over naar reportagewerk en regie. Tegenwoordig is ze junior producer bij een productiehuis gespecialiseerd in documentaires.

Lina Nasser – 200%

Geboren uit een Belgisch–Libanees huwelijk hoort Lina al heel haar leven dat ze half Belgisch, half Libanees is, ook al groeit ze op in een overwegend Belgische omgeving. In haar documentaire 200% gaat Lina op zoek naar haar eigen identiteit. Ze wil nagaan welke aspecten van haarzelf Belgisch of Libanees (zouden) zijn. Ze praat erover met haar broers, ouders en andere familieleden. Hoe gaan zij om met hun wortels en hun Belgisch zijn? Het antwoord is een mooi portret waarin ze besluit dat ze geen halfbloed maar een dubbelbloed is.

Lina Nasser is filosofe van opleiding en werkt als journaliste voor VRT. Voor Canvas en Eén werkte ze onder meer mee aan Het verdriet van Europa, De afspraak en Pano.

Liesbeth Marit – Eddy del White

Liesbeth Marit kwam jaren geleden in contact met Eddy. Hij wandelde in een kraaknet wit kostuum langs de kant van de weg met een blinkende kist in de hand. Hij bleek dj te zijn en was te voet - zoals altijd - onderweg naar zijn optreden. Ze bood hem een lift aan, leerde hem kennen en heeft nog steeds een goede band met hem. Voor 4 x 7 maakt ze een portret tussen fictie en realiteit over deze unieke man die zijn passie opgaf voor zijn nieuwe passie: de liefde van zijn leven.

Liesbeth Marit kwam via de schilderkunst uiteindelijk in de film en fotografie terecht. Haar kaders verraden nog steeds het oog van de schilder, en haar trage en lang aangehouden shots neigen naar het ritme van een plastisch kunstenaar. Het is alsof ze die verschillende kunstvormen subtiel in mekaar wil weven. Momenteel werkt ze aan haar eerste langspeelfilm. Voor 4 x 7 ging ze langs bij DJ Eddy del White en verkent ze de grens tussen fictie en realiteit…

Dimitri Van Zeebroek – Jacky Caroen

Dimitri Van Zeebroeck heeft over heel de wereld gefilmd en gefotografeerd, maar focust in zijn documentaire voor 4 x 7 op zijn eigen straat. Hij woont in een heel multiculturele buurt van Berchem en zoomt in op de religieuze diversiteit die er leeft. Vooral omdat hij gelooft dat je via een geloofsovertuiging een mooi portret van iemand kan schetsen. Jacky Caroen bijvoorbeeld, een oude priester wiens boodschap hem charmeerde en die hij in de documentaire volgt in zijn dagelijks leven.

Dimitri Van Zeebroeck kreeg de liefde voor de fotografie met de Antwerpse paplepel binnen. Zowel zijn vader, als zijn grootvader waren al professionele fotografen. De foto’s van Dimitri vind je in alle belangrijke binnenlandse kranten en magazines maar ook in Vanity Fair en Time Magazine. Sinds 2003 maakt hij regelmatig documentaire reeksen die meestal te bekijken zijn op Canvas: Weerwolven, Surplace en Elements zijn er daar enkele van. God in Berchem wordt de volgende en het portret van Jacky Caroen is daar een voorsmaakje van.

Kort en goed

4 X 7 brengt documentaires over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. Het zijn telkens dwingende verhalen die de regisseurs om een of andere reden moéten vertellen. Het gaat over dingen die hen intrigeren, ontroeren, inspireren of ergeren. De vorm waarin die verhalen worden verteld is documentair, maar zonder vast format.

Zo worden die korte verhalen telkens een expressie van de makers zelf, van hun verhaal én hun manier van vertellen. Elke maker krijgt maar één kans om een documentaire te maken voor 4 x 7. Het zijn allemaal andere namen dan in de vorige reeksen. Het moet dus meteen goed zijn, én kort. Zo'n 7 minuten-documentaire biedt een regisseur de mogelijkheid zich als maker te onderscheiden. In de beperking toont zich ten slotte de meester.

Elk verhaal wordt voorafgegaan door een korte inleiding door de makers zelf, waarin ze aangeven waarom ze deze film moesten maken. Die inleiding verduidelijkt hun motivatie en zorgt voor een snelle omkadering van het verhaal.

Diversiteit

Er zijn zeven nieuwe afleveringen met in totaal dus 28 documentaires van evenveel regisseurs. De diversiteit die daaruit voortvloeit, vormt mee de kracht van het programma.

In de achtste aflevering mogen Bent Van Looy, Alicja Gescinska, Michaël Pas en Kathleen Cools hun persoonlijke keuze maken uit die 28 nieuwe documentaires.

Voor Canvas is 4 x 7 een gelegenheid om het enorme potentieel aan audiovisueel talent in Vlaanderen te laten floreren: zowel mannelijke als vrouwelijke reporters, autochtoon of allochtoon, met aandacht voor gevestigde waarden en aanstormend talent. Het is dé manier om het documentaire genre op een permanente manier in het daglicht te stellen.

Canvas.be

De vier reportages samen vormen het wekelijkse magazine, als geheel te zien op Canvas en vrtnu.be. Daarnaast krijgen de afzonderlijke documentaires een plaats in het online-luik op canvas.be. Daar zijn alle reportages samengebracht, ook die van de eerste twee reeksen. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op titel en op datum. 

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos