Skip to Content
Vranckx en de Nomaden: verhalen over sterke vrouwen

Vranckx en de Nomaden: verhalen over sterke vrouwen

No Man's land: reportages over de zij-lijn van conflicten - vanaf 12 oktober

De Nomaden van Vranckx zijn ondertussen een begrip geworden. In oktober komen er alweer drie nieuwe buitenlandse verhalen van jonge Vlaamse reporters.

Eind vorig jaar lanceerde de redactie van Vranckx een oproep naar nieuwe Nomaden om reportages te maken over sterke vrouwen in conflictgebied. Dat deden ze samen met Esperas. Een samenwerkingsverband tussen Moeders voor Vrede, Mama Kivu en Make Mothers Matter. Uit tientallen voorstellen selecteerden ze drie onderwerpen.

Het zijn drie verhalen over de zij-lijn van een conflict, over vrouwen en moeders die werken aan vrede in een conflictgebied, meer bepaald in Brazilië, Nicaragua en Kameroen. In totaal zijn er nu al bijna 60 Nomaden-reportages gemaakt.

Met Amazones: Mulheres da luta maakte Jan De Deken in Brazilië een reportage over vrouwen die er vechten tegen de kap van het Amazonewoud en de problemen die daarmee gepaard gaan.

Outspoken is een reportage van Lisanne Corijn en Bram Van Roy over sterke vrouwen in Nicaragua en hun acties tegen hervormingen van de overheid.

In A Violent Home portretteren Thea Mathues en Sam Deckers vrouwen in Kameroen die via vredevol protest en bemiddeling bouwen aan een betere toekomst in hun door burgeroorlog verscheurde land.

Vanaf zaterdag 12 oktober in Vranckx op Canvas om 20.10 u.

De jonge programmamakers kunnen worden gecontacteerd via [email protected].


Zaterdag 12 oktober - Amazones: Mulheres da luta (Brazilië)

In Brazilië strijden inheemse leidsters voor het klimaat en hun eigen voortbestaan. Met het aantreden van de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro is die strijd urgenter dan ooit. Illegale houtkap, bosbranden en gewelddadige conflicten pieken. De president dreigt geen vierkante meter grond voor de inheemse bevolking over te laten.

 Jan De Deken (The Polar Project) en Thomas Ceulemans volgen de machtige inheemse leidster Sonia Guajajara, en de jonge Maura en Marta, die in het Amazonewoud en de Cerrado hun territorium verdedigen.

Jan De Deken: “De Braziliaanse ecosystemen en inheemse bevolking waren in geen decennia zo bedreigd als nu. Dat heeft ook op ons impact: de long van de wereld wordt een broeioven die de klimaatopwarming versnelt. Europa is na China de belangrijkste handelspartner van Brazilië en heeft de macht om de Braziliaanse milieu- en mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen.”

Zaterdag 26 oktober – Outspoken (Nicaragua)

Op 18 april 2018 kwamen burgers in verschillende steden in Nicaragua op straat tegen hervormingen van de overheid. Duizenden burgers wilden hun stem laten horen. Maar ze werden hardhandig van antwoord gediend. Bij het neerslaan vielen tientallen doden en werden honderden mensen opgepakt. De burgers werden de mond gesnoerd, het recht op vrije meningsuiting afgepakt.

Deze sterke vrouwen houden niet op te vechten voor hun land en hun rechten, en vinden creatieve, alternatieve manieren om te praten en vinden zo hoop om te blijven gaan. Nomaden Lisanne Corijn en Bram Van Roy gingen in Nicaragua op zoek naar verborgen verzet van vrouwen.

Lisanne Corijn: “Het conflict in Nicaragua is onbekend in België. Ik vind het enorm jammer dat deze mensen niet gehoord worden, gezien het over de schending van één de basisrechten gaat van de mens: vrijheid van meningsuiting. Er wordt nog te weinig geluisterd bij conflicten, wat de burgers en in het bijzonder bepaalde minderheden meemaken en hoe ze hier hun weg uit vinden. Deze vrouwen zijn zo sterk, moedig en veerkrachtig, en ook hoopvol, dat ze voor mij een grote inspiratie zijn. We hopen hun boodschap zo goed mogelijk te hebben kunnen capteren, zodat mensen in de zaal, of voor tv, hier een stukje van mogen meenemen naar huis.”

Zaterdag 2 november: A Violent Home (Kameroen)

In Kameroen woedt sinds oktober 2016 een conflict tussen Engelstalige separatistische groepen en de overwegend Franstalige regering. Wat begon als een vreedzaam protest van leerkrachten en advocaten in de Engelstalige regio’s van Kameroen, ontaardde in geweld nadat het protest met harde hand de kop werd ingedrukt door de regeringstroepen van de Franstalige president Paul Biya.

Het hardhandig neerslaan van geweldloze protesten in combinatie met een gevoel van jarenlange marginalisering van de Engelstalige minderheid door de Franstalige meerderheid, radicaliseerde een deel van de Engelstalige bevolking. Voornamelijk jonge mannen sloten zich aan bij separatistische groeperingen.

Burgers in de Engelstalige gebieden zitten gevangen tussen het blinde geweld van het leger en de steeds meer uit de hand lopende guerrilla-oorlog aangevoerd door de rebellen.

Thea Mathues woonde zeven jaar geleden in Kameroen en ging er voor het laatst op bezoek in 2016, kort voor de vreedzame protesten. “Sinds de situatie escaleerde, ontvang ik geregeld verontrustende berichten uit de Engelstalige provincies.” En dus besloot Thea samen met haar vriend Sam Deckers terug te keren naar Kameroen. Ze volgden twee sterke vrouwen die zich elk op hun manier inzetten voor een vreedzame oplossing voor dit conflict. Esther Omam wil vrouwen mee aan de onderhandelingstafel krijgen en helpt vluchtelingen in de Engelstalige regio’s hun waardigheid te behouden. Kah Walla bouwt dan weer aan een brede volksbeweging, met Franstaligen en Engelstaligen zij aan zij, tegen het regime van Paul Biya.

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos