Skip to Content
Vranckx in juli : Alles op tafel

Vranckx in juli : Alles op tafel

Politieke tegenstanders schuiven samen aan tafel in conflictgebieden – vanaf zaterdag 2 juli

Verre bestemmingen en lekker eten: twee favoriete vakantie-ingrediënten. Maar wat als de reis naar conflictgebieden gaat en wanneer de tafelgenoten oude vijanden zijn? Dat is precies wat de Portugese journaliste Mariana van Zeller en kok Michael Voltaggio doen in Alles op tafel. Ze reizen de wereld rond en koken voor gasten met tegenstrijdige ideeën in gebieden met een woelig verleden: Rwanda, Cambodja, Israël, Mexico en Sri Lanka.

Gaat ook verzoening door de maag, of ligt er bij de disgenoten nog te veel op de lever? Alles op tafel : pikante maaltijden, pittige discussies en klinken op een vreedzame toekomst. Vanaf zaterdag 2 juli om 20.05 u. in Vranckx op Canvas en canvas.be.

 

Marina van Zeller is een Portugese journaliste en documentairemaakster. Ze studeerde Internationale Relaties aan de universiteit van Lissabon, journalistiek aan de Columbia University en Arabisch in Damascus. Ze maakte tientallen documentaires en werkte voor onder meer Channel 4, PBS en National Geographic. Michael Voltaggio is een Amerikaanse chef-kok, die in 2009 de winnaar werd van de Amerikaanse succesreeks Top Chef.

Alles op tafel: Rwanda - zaterdag 2 juli

Meer dan 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden brutaal afgeslacht tijdens de Rwandese genocide in 1994. Journaliste Mariana van Zeller en kok Michael Voltaggio brengen Hutu’s en Tutsi’s samen aan tafel. Ze praten over het verleden en kijken samen naar de toekomst.

De Nyamata kerk net buiten Kigali. Hier werden duizenden mensen vermoord. Charles verloor er z’n hele familie en is zelf één van de zeven overlevenden. Hij wist het lot te ontlopen door te doen alsof hij al dood was.

In de gevangenis spreken Mariana en Michael met twee mannen die deelnamen aan de genocide. “Slechte leiders maakten de regels. Wij volgden zonder zelf na te denken,” vertellen ze. “Het is heel pijnlijk om met deze herinneringen verder te moeten.”

Aan tafel blijkt dat iedereen verder wil. Ook Kiki, die een percussiegroep leidt met Hutu’s én Tutsi’s. “Soms zijn er discussies. En als het over de genocide gaat, raken de gemoederen soms verhit. We moeten elkaar niet leuk vinden, maar een manier vinden om samen te leven.”

Alles op tafel: Cambodja – zaterdag 9 juli

Een hoge officier van Pol Pot samen aan tafel met een man die 40 jaar geleden z’n vader verloor in de Killing Fields.  De emoties laaien hoog op aan tafel bij journaliste Mariana van Zeller en kok Michael Voltaggio.

Yokohama kan z’n tranen niet bedwingen terwijl hij bij een herdenkingsplek van de genocide over z’n vader praat. “Hij lachte, hij nam afscheid en daarna zag ik hem nooit meer terug.” Daarna wijst hij naar de stapel schedels, de macabere getuigen van het bloedbad. “Ik moet weten welke schedel van mijn vader was. Voor het publiek is dit misschien interessant, maar het zijn wel echte schedels.”

Suong Sikoeun was een hooggeplaatste officier onder Pol Pot. Wanneer ze elkaar aan tafel ontmoeten, hoopt Yokohama op excuses, maar tevergeefs. “Als ik jong was en hij was niet zo oud, dan zou ik hem doden om mijn vader te wreken.”

Alles op tafel: Israël - zaterdag 16 juli

Ze noemen het de moeder van alle conflicten. De strijd tussen Joden en Palestijnen om ‘het heilige land’. Journaliste Mariana van Zeller en kok Michael Voltaggio nodigen beide kanten uit voor een etentje in een joodse nederzetting.

Yoram Cohen is de gastheer. Hij verbouwt koosjere wijn in een joodse nederzetting. Hij heeft hoop. “Joden en Arabieren, we kunnen allemaal samenleven. We moeten alleen eens praten.” Maar zijn wijngaard alleen al is voer voor discussie.

Michael gaat naar de markt in Hebron. Het lijkt een gewone doordeweekse markt, maar de spanning is te snijden. Joden en Palestijnen leven er letterlijk op elkaar. “We moeten ons met hekken en draad beschermen tegen vandalisme van de nederzetters” vertelt een Palestijnse winkelier.

Aan tafel laaien de discussies hoog op. De één noemt de ander een terrorist, maar het eten valt gelukkig in de smaak. “Dit is de eerste en de laatste keer dat we van het conflict genieten,” klinkt het aan tafel.

Alles op tafel: Mexico – zaterdag 23 juli

Mexicanen gaan op zoek naar geluk in de Verenigde Staten. Maar niet iedereen ziet ze even graag komen. Botsende meningen aan tafel bij journaliste Mariana van Zeller en kok Michael Voltaggio. Kunnen ze samen ook een oplossing bedenken?

De Amerikaan Robert Crooks en zijn ‘Mountain Minutemen’ vatten post in de woestijn. De mannen zijn gewapend en proberen zoveel mogelijk Mexicanen te beletten de grens over te komen. “Dit is de etterbuil van de aarde”, zegt hij. En zijn vrouw van Mexicaanse origine denkt er vreemd genoeg ook zo over.

Peg werkt dan weer in een opvangcentrum voor vluchtelingen. “We zorgen voor medicijnen, kleren en een warm hart,” zegt ze. In het opvangcentrum maken Mariana en Michael kennis met enkele Mexicanen die al verschillende vluchtpogingen achter de rug hebben.

Aan tafel wordt er hevig gediscussieerd over drugstrafiek, de wetgeving, en de muur die gebouwd is om vluchtelingen tegen te houden. Iedereen heeft zo z’n eigen oplossing in gedachten.

Alles op tafel: Sri Lanka – zaterdag 30 juli

Achter de mooie stranden en uitgestrekte theeplantages van Sri Lanka, schuilt een bloedige geschiedenis. De burgeroorlog eiste 70.000 mensenlevens. Kok Michael Voltaggio en journaliste Mariana van Zeller brengen een boeddhistische Singalees, een hindoeïstische Tamil en een moslim samen aan tafel.

En de wonden zijn nog vers, want de burgeroorlog eindigde pas in 2009. De Tamil-minderheid streed voor onafhankelijkheid, en de beruchte Tamiltijgers zaaiden dood en verderf met zelfmoordaanslagen en kindsoldaten.

Maar ook de boeddhistische overheid heeft de dood van vele onschuldige burgers op haar geweten. “Collateral damage,” zegt Vishwa, een Singalees. “Het is oorlog, dan dood je eenmaal mensen.” Een krasse uitspraak die aan tafel voor de nodige discussie zorgt.

 

Breaking Borders – een reeks van The Travel Channel © 2015

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos