Skip to Content
Wat is recht en wat is krom? Wonen langs de steenweg

Wat is recht en wat is krom? Wonen langs de steenweg

In de tweede aflevering van Archibelge - woensdag 13 mei

In de tweede aflevering van Archibelge trekken we naar het platteland, waar de Belg naast de steenweg woont en de ruimtelijke orde op zijn eigen manier interpreteert. Hij gaat daarbij creatief om met de urbanistische voorschriften, die trouwens ook niet altijd even rechtlijnig zijn. Zoals blijkt uit onderstaand fragment.

Archibelge, aflevering 2 : De steenweg, op woensdag 13 mei om 21.30 u.

De eerste aflevering van Archibelge, over Brussel, is integraal te bekijken op Canvas.be, vanaf woensdag 13 mei om 17.45 u. tot woensdag 20 mei.

 

In de tweede aflevering reizen we langs de typische Belgische steenwegen, langs de lintbebouwing en koterijen. Die trip toont ons de eigenwijze woonwens van de Belg en laat ons zien waar de ‘baksteen’ in onze maag vandaan komt. 

Hannes Coudenys, blogger en auteur van Ugly Belgian Houses: “Een steenweg kun je vrij snel herkennen aan de grote contrasten. Je hebt swingcafé La Palma met palmbomen ervoor. En je waant je in Mallorca, of zoiets. En dan ernaast staat de typische fermette. En daar weer naast een bouwbedrijf of een rood konijn. Het is zo herkenbaar dat het ook voelt als thuis.  Ik ben ook wel blij dat er hier een soort van vrijheid is om mooie dingen te kunnen doen. Het probleem is dat als die vrijheid er is, er ook lelijkheid van komt. Ik raad mensen aan om dat eens te doen: in plaats van in de natuur te gaan wandelen, ga gewoon een keertje naar de steenweg. De Belgische natuur.”

Geert Van Istendael, auteur en journalist: “Waar je eigenlijk woont, is in het hok achter het huis. En je bouwt dan ook zoveel mogelijk koterij erachter. België is mee gegroeid met de behoefte van de mens om in elkaar te flansen. Koterij is de metafoor van België.”

Het liefst bouwt de Belg zijn huis op een eigen stukje grond, op het platteland en ver weg van de stad. En zo bouwt men het ene huis na het andere langs de steenweg die de uitgestrekte velden nu met zijn asfalt doorklieft. Met de aanpalende gebouwen wordt zelden rekening gehouden, en de Belg bouwt halsstarrig voort aan zijn eigen cocon. De bewoners hebben een doelgerichte creativiteit ontwikkeld binnen die urbanistische chaos.

Kris Peeters, verkeersfilosoof en mobiliteitsdeskundige: “We hadden er eigenlijk een beetje een afkeer van dat anderen ons gingen zeggen hoe ons huis er moest uitzien. En dat betekent dat je soms letterlijk je eigen paradijsje gaat creëren. Met allerlei attributen. Waarbij mensen in hun eigen privé wereld, miniwereld, paradijsje, hun geluk proberen gestalte te geven. De onleefbaarheid van de weg proberen we te compenseren door beelden zoals een palmboom, een idyllisch eilandje.”

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos