Wereldkampioen in de schaduw - Ben Crabbé ontmoet Delfine Persoon

Wereldkampioen in de schaduw - Ben Crabbé ontmoet Delfine Persoon

In Karakters op dinsdag 3 november

Delfine Persoon is één van de zeldzame wereldkampioenen van ons land en toch wordt ze in België eerder doodgezwegen dan met lauwerkransen overladen. Ben Crabbé stapt met de West-Vlaamse bokskampioene in de ring voor een gesprek over de vele opofferingen die ze maakt en de schaarse beloningen die ze krijgt. De ontgoocheling over de gemiste verkiezing tot Sportvrouw van het Jaar 2014 is gaan liggen, maar ‘de frustratie zal altijd blijven’.

Op dinsdag 3 november om 21.10 u. op Canvas.

 

‘Een marginale sport? Mensen die op elkaar slaan? Wat gaat onze dochter daar doen?’
Delfine Persoon

De pijngrens

Teleurstelling is tijdverlies voor Delfine; tijd is haar meest kostbare bezit. Want om rond te komen als profbokser moet Delfine haar loodzware dagelijkse trainingen combineren met de vroege shift of de nachtshift bij de Brugse spoorwegpolitie. Iedere week van het jaar is voor haar een uitputtingslag, tot aan de pijngrens en erover. ‘Op vrijdagen, na vijf shiften en vijf nachten van vijf uur slaap, is mijn lichaam kapot. Je hoofd wil wel nog trainen, maar je bent traag, lomp en je benen wegen als lood.’

Het gevecht tegen de vooroordelen

Delfine vertelt Ben over haar ouders, twee hardwerkende tuinbouwers, en over hoe zij reageerden toen ze vernamen dat hun dochter het boksen had ontdekt. ‘Een marginale sport? Mensen die op elkaar slaan? Wat gaat onze dochter daar doen?’ Elke boksmatch in de ring is voor Delfine ook een gevecht om de goedkeuring van haar ouders. En ook die strijd zal ze traag maar zeker winnen. Want ook al is Delfine de grote afwezige op bijna alle familiefeesten, en ook al komt ze nu en dan met een blauw oog of een gebroken neus thuis, Delfine voelt vandaag dat haar ouders iedere dag trots zijn op hun wereldkampioen.

De knock-out van haar leven

Vorig jaar was Delfine wereldkampioen in elk van de vier mondiale boksbonden én over alle gewichtscategoriën heen. Op een grootse boksceremonie in Las Vegas zou ze dan ook gelauwerd worden door de groten der aarde - van Ali tot Tyson. Maar in plaats daarvan trok Delfine als topfavoriete naar de verkiezing van de Sportvrouw van het Jaar in De Panne. Een pijnlijke beslissing. Het Sportgala zou dan ook de zwaarste knock-out van haar leven worden. Niet Delfine, maar wel Nafi Thiam krijgt de trofee. ‘Het moest een volksfeest worden in Lichtervelde, de vaten bier waren besteld. Ik ben recht naar huis gereden, kokend van woede.’

Opstaan en weer doorgaan

Delfine is intussen weer opgestaan en bokst dapper door. Ooit heeft zij voor de moeilijke weg gekozen. Daar wil ze nu niet meer van wijken. Op 11 november verdedigt ze haar wereldtitel tegen de Franse Maiva Hamadouche in Zweveleze. Daar moeten alle inspanningen weer lonen, daar moet ze zichzelf weer bewijzen, daar moet de wereldkampioen weer een wereldkampioen blijven.

Getuigen

Naast het gesprek met Delfine zijn er ontwapenende getuigenissen van trainer Filiep Tampere, sponsor Paul Degroote, beste vriendin Lindsay en zus Jasmine.

 

Alle afleveringen van Karakters zijn na uitzending nog een week lang  online te bekijken op canvas.be.

Karakters is een programma van deMENSEN voor Canvas.

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos