Skip to Content
Maarten Vangramberen jaagt opnieuw op wereldrecords

Maarten Vangramberen jaagt opnieuw op wereldrecords

Zeven iconische sportprestaties scherpgesteld - vanaf 3 februari

Geen topsport zonder toptalent. Maar vandaag de dag zijn topprestaties in de sport ook niet meer denkbaar zonder diepgaande wetenschappelijke begeleiding. In een tweede seizoen van de docureeks Wereldrecord laat sportjournalist Maarten Vangramberen zichzelf en de sportwetenschap opnieuw los op zeven van de meest onwaarschijnlijke sportexploten aller tijden.

De mirakelsprong van verspringer Mike Powell op het WK atletiek van 1991, de perfecte turnoefening van Nadia Comaneci op de Spelen van Montreal in 1976 of Marco Pantani’s recordbeklimming van Alpe d’Huez in de Tour van 1995. Het zijn prestaties die iedereen heeft gezien, maar niemand kan verklaren. En toch.

In Wereldrecord probeert Maarten het mysterie te achterhalen. Hij spreekt met topatleten en hun trainers, met vooraanstaande experts en wetenschappers van het meest innovatieve sportonderzoek. Samen met hen neemt Maarten de proef op de som en probeert hij seconde per seconde, meter per meter te analyseren wat er precies gebeurt tijdens zo’n onovertroffen sportprestatie.

Vanaf maandag 3 februari om 21.20 u. op Canvas en meteen integraal op Canvas.be


 

“Nina Derwael doet vandaag beter dan de perfecte 10 van Nadia Comaneci.”
Maarten Vangramberen 

Zeven onovertroffen sportprestaties

Ieder wereldrecord is een wereldprestatie, maar niet iedere wereldprestatie is een wereldrecord. In dit tweede seizoen kijkt Maarten daarom ook naar topprestaties die niet louter te vatten zijn in de absolute cijfers en komma’s van een wereldrecord. Hij breidt zijn onderzoeksterrein uit naar andere sportdisciplines, die even veel tot de verbeelding spreken:

  • Verspringen (Mike Powell)
  • Zevenkamp (Jackie Joyner-Kersee)
  • Alpe d’Huez (Marco Pantani)
  • Schansspringen (Stefan Kraft)
  • Gymnastiek (Nadia Comaneci)
  • Speerwerpen (Jan Zelezny)
  • 400 meter (Wayde van Niekerk) 

 

Zeven zeer diverse sportdisciplines en evenveel onovertroffen knalprestaties die in het licht van de sportwetenschap nog meer zullen schitteren.

Maarten Vangramberen: “De jacht op wereldrecords blijft topsporters fascineren en inspireren. Van de zeven wereldrecords uit de eerste reeks zijn er intussen al drie verbeterd. Ook in de tweede reeks fileren we records die zo hard prikkelen en waar je mond van open valt . Verspringen bijvoorbeeld. Als kind vertelde mijn vader dat de wereldrecordhouder aan het begin van onze woonkamer afstootte, er helemaal zou doorvliegen en er eind voorbij zou landen. Hoe kan dat toch? Dat hebben we uitgezocht met wetenschappers, topcoaches en de atleten zelf. Daar zijn heel wat landgenoten bij die tot de wereldtop behoren. Jacques Borlée als coach van de 400 meterlopers, Jonathan Sacoor als toptalent op de 400 meter en Nafi Thiam die zelf het onwaarschijnlijke wereldrecord op de zevenkamp wel eens scherper zou kunnen stellen. We nemen ook een zijsprong naar een paar andere sporten en topprestaties die we bekijken met een wetenschappelijke bril. Zo doet Nina Derwael vandaag beter dan de perfecte 10 van Nadia Comaneci. Wij leggen uit waarom. En de doodsangsten van schansspringers die een kwart kilometer door de lucht vliegen staat op m’n netvlies gebrand. In deze reeks zullen we door baanbrekend onderzoek de toekomst van het speerwerpen voorgoed veranderen. En dat ik zelf ook flink heb gezweet en geleden om een en ander te duiden, dat neem ik er heel graag bij.“


Aflevering 1 : 8.95 – Mike Powell - Verspringen
​maandag 3 februari

Hoe slaagde Mike Powell erin om 8.95 meter ver te springen? Dat vraagt Maarten aan de wereldrecordhouder zelf. In de topsporthal van Gent komen we te weten hoe moeilijk het is om maximaal aan te lopen zonder naar de afstootbalk te kijken. Professor Dirk De Clercq legt Maarten uit waarom Mike Powell voordeel haalde uit z’n verleden als basketballer en we ontdekken waarom dezelfde sprong van Mike Powell eigenlijk altijd voorbij de 9 meter had moeten gaan.

Met de medewerking van wereldrecordhouder Mike Powell, professoren Dirk De Clercq en Matthieu Lenoir (UGent), verspringer Matthias Broothaerts en trainer Cedric Nolf.

 

Aflevering 2 : 7291 – Jackie Joyner-Kersee - Zevenkamp
​Maandag 10 februari

Seoel, 1988. De Amerikaanse supervrouw Jackie Joyner-Kersee verpulvert haar eigen wereldrecord op de zevenkamp en kroont zichzelf tot de meest veelzijdige atlete aller tijden.

Maarten gaat op bezoek bij de eerste Olympische zevenkampster van ons land, de enige Belg die Joyner-Kersee ooit recht in de ogen keek. Hij beleeft een slapeloze nacht in opdracht van slaapprofessor Ton Coenen en neemt het op tegen tienkamper Thomas Van Der Plaetsen in het eerste, officieuze BK driekamp. We gaan trainen met Nafi Thiam, om  uit te vissen hoe een zevenkampster in godsnaam traint voor zeven onderdelen tegelijk.

Met de medewerking van zevenkampsters Nafi Thiam en Hanne Maudens, professor Frederik Deconick (UGent), professor Ton Coenen (Radboud Universiteit Nijmegen), trainers Roger Lespagnard en Wim Vandeven, tienkamper Thomas Van der Plaetsen.

 

Aflevering 3 : 36.50 – Marco Pantani - Wielrennen
​Maandag 17 februari

Alpe d’Huez, 1995. Het Italiaanse klimfenomeen Marco Pantani fietst in een recordtijd naar de top van de meest legendarische wielerberg in de Franse Alpen.

In de Belgische Ardennen neemt Maarten deel aan de testen van Cycling Vlaanderen, die op zoek gaan naar de grootste klimtalenten van ons land. Professor Bert Blocken nodigt Maarten uit in zijn windtunnel in Eindhoven om te wijzen op het verschil tussen samen of alleen naar boven fietsen. In een hogedrukkamer van de KULeuven ondervindt Maarten zelf hoe adembenemend fietsen in het hooggebergte kan zijn.

Met de medewerking van profrenner Serge Pauwels, professor Peter Hespel (KULeuven), trainingscoördinator Erwin Koninckx (KULeuven, Cycling Vlaanderen) en professor Bert Blocken (TU Eindhoven en KULeuven).

 

Aflevering 4: 253.5 – Stefan Kraft - Schansspringen
​Maandag 24 februari

Vikersund, 2017. De Oostenrijker Stefan Kraft vliegt van de grootste schans ter wereld en landt na een duizelingwekkende vlucht meer dan een kwart kilometer verder op z'n ski's.

In Noorwegen klimt Maarten naar de top van de springberg om met oud-kampioen Ole Gunnar Fidjestøl ieder detail van de wereldrecordschans onder de loep te nemen. Op een kinderschanstornooi ontdekken we welke jonge talentjes het nooit zullen wagen van de monsterschans en in de windtunnel van de Universiteit van Graz ervaart Maarten zelf wat het is om met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur door de wind te vliegen. Maarten ziet ze ook vliegen, als hij op bezoek gaat bij een training van wereldrecordhouder Stefan Kraft in het Oostenrijkse Salzburg.

Met de medewerking van wereldrecordhouder Stefan Kraft, wereldkampioen skivliegen Daniel-Andre Tande, ex-wereldkampioen, Ole Gunnar Fidjestøl, ex-wereldrecordhouder Johan Remer Evensen en professor Wolfram Müller (MU Graz). 

Aflevering 5: 10 – Nadia Comaneci – Gymnastiek
​Maandag 2 maart

Montreal, 1976. De piepjonge Nadia Comaneci maakt furore met een onnavolgbare routine op de brug met ongelijke leggers. Voor het eerst in de Olympische geschiedenis wordt een turnoefening beloond met de perfecte 10.

Bestaat de perfectie in sport? In het lab van Kristof Huts blijkt dat die perfectie al heel ver weg is als Maarten nog maar zijn armen in de lucht steekt. We ontdekken bij professor Matthieu Lenoir  hoe moeilijk het is om mooi in evenwicht stil te staan, tenzij je een vrouw bent. En in de topsporthal van Gent, op een training van onze Belgische turntrots Nina Derwael, wordt Maarten duizelig van de halsbrekende toeren die hij ziet.

In deze aflevering: topgymnasten Nina Derwael en Axelle Klinckaert, trainers Marjorie Heuls en Yves Kieffer, Kristof Huts (VUB/UHasselt), professor Matthieu Lenoir (UGent) en internationaal jurylid Valerie Van Cauwenberghe.

Aflevering 6 : 98.48 – Jan Zelezny - Speerwerpen
​Maandag 9 maart

Jena, 1996. Op een kleine atletiekmeeting in Duitsland werpt de beste speerwerper aller tijden zijn speer bijna over de hele lengte van een voetbalveld: een mirakelworp die al 24 jaar onovertroffen is.

In Jena komen we erachter wat de zogenaamde Segelwiese is, waar alle speerwerpers naar op zoek gaan. Maarten maakt samen met wereldvermaarde speerprofessor Klaus Bartonietz pijlen en bogen om tot de essentie van het speerwerpen te komen. Op een training van Olympisch kampioen Thomas Rohler trekt Maarten grote ogen, zeker als hij plots de kans krijgt om het wereldrecord luciferwerpen te verbeteren.

Met de medewerking van Olympisch kampioen Thomas Röhler, oud-kampioen Petra Felke, professor Klaus Bartonietz, speerwerpers Jarne Duchateau en Niel Mory, trainer Patrick Bosschaert en de Belgische recordhouder Johan Kloeck.

Aflevering 7 : 43.03 – Wayde Van Niekerk – 400 meter 
​Maandag 16 maart

Rio de Janeiro, 2016. De Zuid-Afrikaanse sprinter Wayde van Niekerk schiet uit de startblokken om 43 seconden lang niet meer achterom te kijken. Hij loopt het snelste rondje ooit op een atletiekpiste.

Cédric Van Branteghem vertelt Maarten waarom de 400 meter de meest moordende van alle atletiekdisciplines is. Maarten probeert zonder succes met de paslengte van de wereldrecordhouder te lopen en meet samen met juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor het verschil tussen het langste en het kortste rondje rond de piste. Tijdens een loodzware test van professor Wim Derave ondergaat Maarten tegen wil en dank ook eens de pijn van de verzuring in zijn spieren tijdens de eerste en laatste 400 meter van zijn leven.

Met de medewerking van voormalig Belgisch recordhouder Cédric Van Branteghem, trainers Jacques Borlee en Patrick Himschoot, professor Wim Derave (UGent), 400m-lopers Hanne Claes, Camille Laus en Jonathan Sacoor.

 

Wereldrecord is een productie van De Mensen voor Canvas.


Terug naar de overzichtspagina van Canvas in het voorjaar.

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos