Skip to Content
Wie wint de Fintro Literatuurprijs?

Wie wint de Fintro Literatuurprijs?

Auteursportretten vanaf maandag 23 mei en slotshow op zondag 5 juni op Canvas en Canvas.be

Op zondag 5 juni wordt in het NTG te Gent de Fintro Literatuurprijs uitgereikt, de opvolger van de  Gouden Boekenuil. De naam verandert, maar de Fintro Literatuurprijs blijft net als zijn voorganger een van de meest prestigieuze Nederlandstalige literatuurprijzen. Een vakjury onder leiding van VRT-journaliste Kathleen Cools en een lezersjury onder leiding van regisseur Adil El Arbi zijn daarvoor volop op zoek naar het beste Nederlandstalige literaire boek van 2016.

In de aanloop naar de uitreiking op 5 juni laat Canvas zijn kijkers vanaf maandag 23 mei in vijf korte portretten kennismaken met de genomineerde auteurs en hun boeken: Adil El Arbi praat met Stephan Enter (Compassie), Connie Palmen (Jij zegt het), Hagar Peeters (Malva), Inge Schilperoord (Muidhond) en P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer).

Op zondag 5 juni volgt dan de feestelijke uitreiking, die wordt gepresenteerd door de juryvoorzitters Kathleen Cools en Adil El Arbi. Tijdens een rechtstreeks uitzending op Canvas maken zij de winnaars bekend van de Fintro Literatuurprijs en van de publieksprijs.

Maak kennis met de genomineerde auteurs

De Fintro Literatuurprijs bestaat uit twee onderscheidingen. De vakjury kent de prijs van de vakspecialisten toe. Daarnaast zweert de Fintro Literatuurprijs bij een lezersjury bestaande uit 100 lezers. Daarenboven kan iedereen de beoordelingen op het discussieforum naar waarde schatten en meediscussiëren. Op die manier krijgt iedereen die dat wil een stem in een van de meest prestigieuze Nederlandstalige literatuurprijzen.

Vanaf maandag 23 mei stelt Canvas de vijf genomineerde auteurs en hun werk voor in korte portretjes. Daarin praat Adil El Arbi met de schrijvers op een passende locatie:

  • Maandag 23 mei: Adil El Arbi interviewt Stephan Enter op het Javaplein in Amsterdam over zijn boek Compassie. – na Extra Time omstreeks 22.50 u.  (hh vrijdag 3 juni om 22.40 u.)
  • Dinsdag 24 mei: Adil El Arbi interviewt P.F. Thomése in zijn woonplaats Zaltbommel over zijn boek De onderwaterzwemmer. – na De Ideale Wereld omstreeks 22.35 u. (hh maandag 30.5 om 24.00 u.)
  • Woensdag 25 mei: Adil El Arbi interviewt Hagar Peeters over haar boek Malva. aan het graf van Malva Marina Reyes, de dochter van Pablo Neruda, op de Algemene Begraafplaats in Gouda.- na De Ideale Wereld omstreeks 22.40 u. (hh dinsdag 31.5 om 24.00 u.)
  • Donderdag 26 mei: Adil El Arbi interviewt Connie Palmen bij haar thuis in Amsterdam over haar boek Jij zegt het. – na De Ideale Wereld omstreeks 22.35 u. (hh woensdag 1.6 om 22.40 u.)
  • Vrijdag 27 mei: Adil El Arbi interviewt Inge Schilperoord over haar boek Muidhond in het natuurgebied Meijendel, waar haar hoofdpersonage de muidhond vangt. – na de film om 23.05 u. (hh op donderdag 2.6 om 22.40 u.)

Uiteraard zijn alle gesprekken ook te herbekijken op canvas.be, dat ook nog heel wat extra informatie aanbiedt over de auteurs en hun genomineerde boeken.

De slotshow op zondag 5 juni

In aanwezigheid van de genomineerde auteurs vindt op zondag 5 juni april in het NTG in Gent de uitreiking plaats van de Fintro Literatuurprijs en de Prijs van de Lezersjury. De juryvoorzitters Kathleen Cools en Adil El Arbi stellen de auteurs en hun genomineerde boeken voor en maken aan het eind van de show de laureaten bekend. Singer-songwriter Niels Boutsen, beter bekend als Stoomboot, geeft een muzikale interpretatie van de genomineerde werken. De winnaar van de Fintro Literatuurprijs krijgt € 25.000 en een sculptuur van Nick Ervinck.

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos