Wijziging Studio de stad maandag 27 oktober: Daniël Termont vervangt Bart Somers

Eerste aflevering van talkshow met Ruth Joos in de Week van de stad

Dinsdag 21 oktober 2014 — Van maandag 27 tot donderdag 30 oktober maakt Reyers Laat plaats voor Studio de stad, een praat- en discussieprogramma waarin Ruth Joos op zoek gaat naar de toekomst van de stad en de stad van de toekomst. In de eerste aflevering is het thema: Wie bepaalt hoe de stad eruitziet? Ruth Joos praat erover met Kristiaan Borret (ex-stadsbouwmeester Antwerpen), Alon Amar (CEO Project2), Jeroen Olyslaegers (schrijver en geëngageerde Antwerpenaar) én Daniël Termont (burgemeester Gent). Termont neemt de plaats in van de eerder aangekondigde Bart Somers. Die moet wegens agendaproblemen verstek laten gaan.
Maandag 27 oktober om 21.30 u.

 

In elke aflevering van Studio de stad kijkt Ruth Joos samen met haar gasten eerst naar een internationale documentaire die inzoomt op een bepaald aspect van de grote stad. Vanuit de inhoud van die documentaires en de (al dan niet goede) voorbeelden uit andere landen en continenten start het gesprek over stadsontwikkeling, woonbeleid en ruimtelijke ordening in Vlaanderen.

Aflevering 1 : Wie bepaalt hoe de stad eruitziet?

In de eerste aflevering is de documentaire Cities on Speed: Bogota Change. Deze Deense documentaire van Andreas Dalsgaard vertelt het verhaal van twee onconventionele, charismatische burgemeesters die de hoofdstad van Colombia ingrijpend hebben verander: Antanas Mockus en Enrique Peñalosa. Met onorthodoxe methodes wisten zij Bogota in minder dan tien jaar te verander van een van 's werelds meest gevaarlijke, gewelddadige en corrupte hoofdsteden in een rustige modelstad bevolkt door zorgzame burgers.

De film onthult de ideeën, filosofieën en strategieën die achter de veranderingen in Bogota zaten, en die nu worden geëxporteerd naar steden over de hele wereld. De film bespreekt allerlei maatschappelijke kwesties in verband met de ontwikkeling van Bogota en duurzaamheidaspecten zoals openbaar vervoer.

Na de film praat Ruth met haar gasten over de vraag in wiens handen het beleid van een stad moet liggen.

 

Bekijk de trailer van de Week van de Stad, vanaf 27/10 tot 02/11

Het programma van de Week van de stad
Ruth Joos - (c) VRT - Geert Van Hoeymissen
Studio de stad