"Wil je mijn buddy zijn?"

"Wil je mijn buddy zijn?"

Panorama volgt een uniek Vlaams project rond armoedebestrijding – zondag 22 mei op Canvas en canvas.be

Woensdag 18 mei 2016 — Mensen in kansarmoede zijn vaak niet in staat om op eigen houtje de armoedeval te doorbreken. Zonder de hulp van anderen blijven ze in de armoede zitten en wordt hun probleem van generatie op generatie doorgegeven. VZW ArmenTeKort wil daar iets aan doen.

Het is een armoedebestrijdingsproject dat opgeleide vrijwilligers koppelt aan een persoon in kansarmoede. Samen volgen ze een tweejarig traject dat gericht is op de versterking van de eigenwaarde en van het sociale netwerk van de kansarme partner.

Panorama volgt twee buddykoppels een jaar lang op de voet: Sara en Raphaël, en Tom en Dirk. Een uniek sociaal experiment. In Panorama op zondag 22 mei om 20.05 u. op Canvas.

Buddy's

Sara is een dertiger met een drukke job en twee kinderen. Zij wordt de buddy van Raphaël, een thuisloze twintiger met financiële problemen en een enkelband.

Tom is een kansrijke veertiger die werkt als ingenieur bij BASF. Hij wordt gekoppeld aan Dirk, een kansarme leeftijdsgenoot die als kind ook alleen maar armoede heeft gekend.

Ondernemer tegen armoede

"We willen 5.000 kansrijken als budy koppelen aan 5.000 kanszoekenden. Ze gaan samen twee jaar lang op pad. De enige opdracht voor de kansrijke buddy, is de eigenwaarde van zijn kansarme buddy te herstellen", legt Theo Vaes uit. Hij is de oprichter van de VZW ArmenTeKort. Als volbloed ondernemer kon hij de toenemende armoede niet meer aanzien, en wou hij daar iets aan doen.

Sociaal experiment

Antwerpen kreeg ‘de primeur’. Elke dag is kansarmoede er de harde realiteit voor 8.000 inwoners van de stad. Kan Sara het verschil maken in het leven van Raphaël? En hoe pakt Tom zijn buddy-schap aan?

Panorama geeft een unieke inkijk in een sociaal experiment waarbij VZW ArmenTeKort ook buddy’s opleidt. Met als ambitieus doel: mensen uit de – vaak hardnekkige - armoedeval helpen. 

Wil Je Mijn Buddy zijn? is een reportage van productiehuis Nieveranst

Presentatie: Tim Verheyden / Eindregie: Pascal Seynhaeve

Zondag 22 mei om 20.05 u. op Canvas.

Theo Vaes en Marijke Moens van vzw ArmenTeKort - (c) Nieveranst
'Speeddate' Sara en Raphaël - (c) Nieveranst
'Speeddate' Tom en Dirk - (c) Nieveranst
Dirk viert kerst bij de familie van Tom - (c) Nieveranst
Sara en Raphaël - (c) Nieveranst
Theo Vaes van vzw ArmenTeKort - (c) Nieveranst
Tim Verheyden - (c) Joost Joossen