De groenen regeren zich kapot

De groenen regeren zich kapot

in de tweede aflevering van Wissel van de macht - met Marc Van de Looverbosch - dinsdag 14 februari

Maandag 13 februari 2017 — In de tweede aflevering van Wissel van de macht reconstrueert Marc Van de Looverbosch samen met de hoofdrolspelers van toen hoe de groene partij Agalav In 1999 voor het eerst mee gaat regeren en daarvoor een zware prijs betaalt.

Na de dioxinecrisis, een schandaal van voedselvergiftiging, verdwijnt de CVP en komt paarsgroen aan de macht. Agalev zit voor het eerst in de regering, maar worstelt met kwesties als wapenleveringen, natuurbehoud, enz. Na vier jaar beleid verdwijnen de groenen uit de Kamer en moeten de ministers Dua en Vogels ontslag nemen.

De lokroep van Stevaert om een progressief kartel te vormen verdeelt de partij. Agalev kiest om op eigen kracht door te gaan als ‘Groen’. Bij de verkiezingen in 2004 recupereren ze van het zware verlies.

Met getuigenissen van Jos Geysels, Mieke Vogels, Vera Dua, Bert Anciaux, Ludo Sannen en Magda Aelvoet.

Dinsdag 14 februari om 21.15 u. op Canvas, canvas.be en vrtnu.be.

De aflevering is voor persvisie beschikbaar op pers.vrt.be.

Bij elke aflevering van Wissel van de macht hoort ook een complementair en interactief verhaal.

 

Met vallen en opstaan

In 1999 belanden de groenen (Agalev en Ecolo) voor de eerste keer in de geschiedenis in de paarsgroene regeringen van premier Guy Verhofstadt en Vlaams minister-president Patrick Dewael. De CVP verdwijnt naar de oppositiebanken.

Er waait een nieuwe wind door het land maar de groenen worstelen met een aantal zware dossiers. Ze hebben moeite om zich te positioneren tegenover liberalen en socialisten. Magda Aelvoet neemt ontslag als federaal vicepremier omdat ze een omstreden wapenlevering aan Nepal mee heeft goedgekeurd; een inschattingsfout die haar duur te staan komt. De groene achterban mort omdat Agalev teveel compromissen moet slikken. Op Vlaams niveau krijgt vooral Vera Dua stevige tegenwind door haar milieu- en landbouwbeleid. Bij de federale verkiezingen van 2003 betalen de groenen de prijs: Agelev heeft geen enkele verkozene meer in kamer of senaat.

Existentiële crisis

Ontredderd neemt de hele top van Agalev ontslag: kopman Jos Geysels en ook de Vlaamse ministers Dua en Vogels;  Mieke Vogels dik tegen haar zin en onder zware druk. Adelheid Byttebier en Ludo Sannen vervangen hen in de Vlaamse regering. De groenen belanden in een existentiële crisis. Tegelijk probeert sp.a-boegbeeld Steve Stevaert de groenen binnen te halen. Hij heeft in kartel met spirit van Bert Anciaux een grote overwinning geboekt en wil dat Agalev ook meedoet.

De groenen twijfelen. Limburg met minister Sannen wil wel in zee gaan met Stevaert. Maar een memorabel partijcongres beslist daar anders over: Agalev wordt omgedoopt tot Groen!, Dua wordt voorzitter en gaat door op eigen kracht. Ludo Sannen voelt zich verraden, neemt ontslag als minister en verlaat de partij.

Als in 2004 de kiezer Groen! in ere herstelt, gaat Stevaert z’n droom verloren om Vlaams minister-president te worden. Het kartel sp.a-spirit wordt voorbijgestoken door het nieuwe kartel CD&V/N-VA dat dan aan de macht komt.

 

Later in Wissel van de macht

Wetstraat-journalist Marc Van de Looverbosch stond de voorbije 20 jaar op de eerste rij bij alle grote politieke omwentelingen in België. Een woelige periode waarin de Belgische politiek grondig is veranderd. In Wissel van de macht kiest hij daaruit zes verhalen die het huidige politieke landschap mee hebben bepaald.

Van de Looverbosch interviewt alle hoofdrolspelers van toen. Als Wetstraatwatcher was hij destijds getuige van de gebeurtenissen. Hij praat erover met 27 toppolitici die vaak voor het eerst het achterste van hun tong laten zien over een aantal dramatische momenten van toen. Hun onthullende verhalen, zijn scherpe analyses en de unieke beelden uit het rijke VRT-archief leggen de mechanismen van de macht bloot, maar tonen even goed de menselijke drama’s in de Wetstraat.

De volgende afleveringen:

  • De ondergang van het Belang - 20.2
  • Het kartel CD&V/N-VA breekt  - 27.2
  • De val van Leterme
  • De ergste regeringscrisis ooit

 

Wissel van de macht interactief

Bij elke aflevering van Wissel van de macht hoort ook een complementair en interactief verhaal. Je kan er op eigen tempo door scrollen, met tekst, foto's, infographics, video en zelfs een quiz. Verder ook portretten van de hoofdrolspelers in de diverse verhalen en een overzicht van alle Vlaamse en federale verkiezingen van de voorbije 15 jaar.

Trailer - De groenen regeren zich kapot

Vera Dua - (c) VRT
Eedaflegging Vera Dua - (c) VRT
Betoging tegen het milieubeleid van Vera Dua - (c) VRT
Magda Aelvoet - (c) VRT
Magda Aelvoet legt de eed af als federaal minister - (c) VRT
Mieke Vogels - (c) VRT
Mieke Vogels na de verkiezingsnederlaag - (c) VRT
Bert Anciaux - (c) VRT
Bert Anciaux, Steve Stevaert, Patrick Janssen 2003 - (c) VRT
Jos Geysels - (c) VRT
Jos Geysels, Vera Dua en Magda Aelvoet - (c) VRT
Ludo Sannen - (c) VRT
Ludo Sannen 2003 - (c) VRT
Logo Wissel van de macht
Marc Van de Looverbosch - (c) Joost Joossen
Wissel van de macht interactief
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas