Wissel van de macht II: spannende politieke verhalen met Marc Van de Looverbosch

Wissel van de macht II: spannende politieke verhalen met Marc Van de Looverbosch

In de tweede reeks van Wissel van de macht reconstrueert Marc Van de Looverbosch opnieuw een aantal ingrijpende politieke evoluties van de afgelopen 20 jaar. In die tijdspanne verloren de drie traditionele partijen - CD&V, Open VLD en SP.A - hun marktleiderschap aan de N-VA. Aan de hand van onthullende gesprekken met de toppolitici van die partijen onderzoekt Marc Van de Looverbosch hoe dat is kunnen gebeuren. Dat resulteerde in vijf spannende verhalen over die wissel van de macht in ons land: één per partij (CD&V, Open VLD, SP.A, N-VA) en één over de regeringsvorming in 2014. Later dit najaar op Canvas.

In de aflevering over de CD&V zien we hoe Jean-Luc Dehaene na de verkiezingsnederlaag van zijn partij in 1999 de handdoek in de ring gooit. Daardoor komt een einde aan 40 jaar zogenaamde 'CVP-staat'. Noch Yves Leterme, noch Kris Peeters kunnen - ondanks hun successen - het tij definitief keren.

De aflevering over de liberalen toont hoe de (Open) VLD na de paarse triomf van Verhofstadt en co. intern verdeeld raakt en de nieuwe generatie met moeite probeert terug te komen.

De SP.A-aflevering gaat over de erfenis van Steve Stevaert, begin van de jaren 2000 nog god in Vlaanderen. Intussen zijn de zogenaamde Teletubbies en het kartel met Spirit allang verleden tijd en vecht de S.PA voor elk procent.

De N-VA bezette in 2003 welgeteld één zitje in de Kamer, met stichter Geert Bourgeois. Ondertussen zijn we met Bart De Wever een zwartgele vloedgolf verder en is de partij de grootste van het land geworden.

De vijfde aflevering focust op de spannende regeringsvorming in 2014, wanneer N-VA federaal in en in 2018 weer uit de regering gaat. Het eindpunt van deze reeks is dus december van vorig jaar. De gemeenteraadsverkiezingen zijn dan net achter de rug en het zogenaamde 'Marrakechpact' heeft een einde gemaakt aan de ‘Zweedse’ regering Michel I.

Net zoals in de eerste reeks kon Marc Van de Looverbosch opnieuw de belangrijkste hoofdrolspelers in deze verhalen strikken: premiers, ministers en partijvoorzitters passeerden voor zijn camera, die deze keer stond opgesteld in het halfrond van de Senaat. In elke aflevering komen een vijftal kroongetuigen aan het woord. Hun versie van de feiten bevat heel wat nieuwe elementen. Aan de hand daarvan reconstrueerde Marc Van de Looverbosch de feiten zoals ze nooit eerder zijn verteld. De verhalen worden treffend geïllustreerd met beelden uit het rijke VRT-archief.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos