Zomer-Krimi-Festival

Ook na het WK blijft Canvas superspannend - Dagelijks een andere misdaadserie vanaf maandag 14 juli

Maandag 7 juli 2014 — Onder de noemer Zomer-krimi-festival programmeert Canvas de laatste twee weken van juli van maandag tot donderdag telkens een eenmalige aflevering (de eerste) van een misdaadreeks. Het aanbod is heel divers. Het gaat om series van Britse, Franse, Duits-Oostenrijkse en Scandinavische makelij. Er zijn splinternieuwe reeksen bij én klassiekers: Hinterland, Le sang de la vigne,  Falcón, Quirke, Shetland, Die Tote vom Bodensee, Camilla Läckberg en – als kers op de taart – nog eens de allereerste aflevering van Inspector Morse. Vanaf maandag 14 juli om 20.40 u.

Helemaal in de sfeer van de vakantietijd spelen de zomerkrimi’s zich af op tot de verbeelding sprekende locaties: van Shetland (Shetland) over Wales (Hinterland) en Oxford (Morse) tot Sevilla (Falcón), van Dublin (Quirke) tot Bordeaux (Le sang de la vigne) en van Zweden (Camilla Läckberg) tot Zuid-Duitsland (Die Toten vom Bodensee) . De speurders spreken Frans of Duits, Engels of Zweeds, en zelfs Welsh. De personages hebben een passie voor wijn of bier, archeologie of opera. De films zijn nu eens heel donker, dan weer met een vleugje romantiek. Heel verschillend dus, maar met één constante: het zijn stuk voor stuk spannende reeksen. Canvas zendt telkens de eerste aflevering uit.

Een overzicht:

  • Maandag 14 juli : Hinterland
  • Dinsdag 15 juli : Le sang de la vigne
  • Woensdag 16 juli : Falcón
  • Donderdag 17 juli : Quirke
  • Maandag 21 juli : Shetland
  • Dinsdag 22 juli : Die Toten von Bodensee
  • Woensdag 23 juli : Camilla Läckberg. The Fjällbacka Murders
  • Donderdag 24 juli : Inspector Morse

 

Maandag 14 juli : Hinterland

Hinterland is een nieuwe Brits-Welshe politiereeks van BBC Wales over DCI Tom Mathias en zijn partner DI Mared Rhys. Samen onderzoeken ze moord en doodslag in de gesloten gemeenschap van het kuststadje Aberystwyth en zijn ruige achterland in het westen van Wales. Er bestaat een Engelstalige en een Welshe versie van de serie. Het is de eerste keer dat de BBC een reeks opnam in twee talen. Canvas zendt er de eerste aflevering van uit in het Welsh. In die taal heet de reeks trouwens Y Gwyll (De schemering).

DCI Tom Mathias (Richard Harrington) is nieuw in de stad. Hij is een briljante, maar getormenteerde politieman die op de vlucht is voor zijn verleden. Vanuit Londen heeft hij een schuilplaats gezocht in deze verre uithoek van het Britse eiland. Hij woont aan de rand van het stadje dat geheimen verbergt die even donker en destructief zijn als de zijne. Toch straalt Mathias vertrouwen uit. Hij is een man die weet dat de sleutel van een misdaadonderzoek niet is waar je zoekt, maar hoe je zoekt.

Als politieman vormt hij een team met DI Mared Rhys (Mali Harries), een intelligente maar complexe jonge moeder, die ouder en wijzer is dan haar leeftijd laat vermoeden. Samen vormen de enigmatische buitenstaander Mathias en de slimme insider Mared een hecht team.

Op de eerste dag van zijn nieuwe job in het kustplaatsje Aberystwyth krijgt DCI Tom Mathias een oproep om een verdachte verdwijning onderzoeken. In een rustige bungalow aan het strand vindt hij een badkamer die besmeurd is met bloed. Maar van een slachtoffer is er geen teken. Het onderzoek baar de verdwijning van de 64-jarige Helen Jenkins leidt hem naar Devil’s Bridge, een oude brug over een ravijn, en uiteindelijk naar een pijnlijkverhaal over een lang geleden gesloten weeshuis.

Dinsdag 15 juli : Le sang de la vigne

In de Franse misdaadreeks Le sang de la vigne maken we kennis met de gereputeerde wijnkenner en amateur-speurder Benjamin Lebel, een man met een neus voor goede wijn én misdaadonderzoek. De serie is gebaseerd op de romans van Jean-Pierre Alaux et Noel Balen. De rol van de oenoloog-detective wordt gespeeld door de Frans-Belgische acteur Pierre Arditi, bekroond met een César voor zijn rollen in Mélo en Smoking/ No Smoking.

In de eerste aflevering, Les larmes de Pasquin, zien we hoe de eminente wijnkenner Benjamin Lebel in Bordeaux werkt aan zijn langverwachte nieuwe wijngids wannner hij op een dag het bezoek krijgt van politie-inspecteur Barbaroux. De politieman roept zijn hulp in bij een mysterieus overlijden. Het levenloze lichaam van een oude man is aangetroffen in een merkwaardige enscenering: rond het lijk staan twaalf wijnglazen: elf leeg en een vol. Barbaroux wil elk spoor aangrijpen en vraag Lebel om uit te zoeken om welke wijn het gaat en van welke jaargang. De volgende dag wordt opnieuw een lijk gevonden, deze keer met tien lege en twee volle glazen errond. Het lijkt erop dat er een seriemoordenaar aan het werk is….

Woensdag 16 juli : Falcón

Met de Britse misdaadreeks Falcón trekken we nog verder naar het zuiden, meer bepaald naar de Andaloesische stad Sevilla. Daar is Javier Falcón hoofdinspecteur van de politie. De verhalen zijn gebaseerd op de bestsellers van Robert Wilson. De titelrol wordt vertolkt door de Nieuw-Zeelandse acteur Marton Csokas (Lord of the Rings, Kingdom of Heaven). Emilia Fox (Silent Witness) speelt zijn echtgenote Inés Conde de Tejada.

De eerste aflevering, The Blind Man of Sevilla, speelt zich af in de tijdens de beroemde Semana Santa. Tijdens de hectische festiviteiten in de aanloop naar Pasen wordt de rijke restauranthouder Carlos Jiménez vermoord in zijn eigen huis. Inspecteur Falcón moet de dood van de man onderzoeken. Jiménez is gekneveld en gemarteld, en uit het onderzoek blijkt dat hij tijdens zijn doodsstrijd naar iets verschrikkelijks heeft moeten kijken. Zijn echtgenote Consuelo heeft financiële voordelen bij zijn dood en voor Falcóns collega José Ramírez is zij de hoofdverdachte. Maar Falcón heeft zo zijn twijfels over die piste ...

Donderdag 17 juli : Quirke

Quirke is een sfeervolle ‘noir’-detective over een patholoog in het stadsmortuarium van Dublin in de jaren ’50 die per toeval betrokken raakt bij een misdaadonderzoek. De bekroonde scenaristen Andrew Davies en Conor McPherson baseerden zich op de boeken van de Ierse schrijver Benjamin Black (pseudoniem van John Banville). De titelrol wordt gespeeld door de Ierse acteur Gabriel Byrne (Excalibur, Golden Globe voor HBO-reeks In Teatment.

In de eerste aflevering, Christine Falls, herkennen we ook Michael Gambon (The Singing Detective, Harry Potter) en Geraldine Somerville (Harry Potter, Cracker). Dublin in de Jaren ’50. Quirke is hoofdpatholoog in het mortuarium van Dublin. Hij is een wat teruggetrokken, maar krachtige persoonlijkheid die zich met veel toewijding op zijn werk concentreert: de doodsoorzaak achterhalen van de lichamen die aan hem worden toevertrouwd. Quirke zit dan ook bijzonder verveeld met de verdwijnning van een lichaam uit het mortuarium. Tegelijk verbaast het hem hoe geheimzinnig zijn broer doet over de dood van een jonge vrouw in het kraambed. Zijn nieuwsgierigheid is geprikkeld en hij gaat zelf op onderzoek in de straten van Dublin. Hij vindt er meer dan hem lief is…

Maandag 21 juli : Shetland

Na het Dublin van Quirke gaat het vervolgens naar de Shetland-eilanden. Die vormen het tot de verbeelding sprekende decor van de gelijknamige politiereeks van BBC Schotland, met in de hoofdrol de uit Londen teruggekeerde DI Jimmy Perez. De reeks is gebaseerd op de romans van misdaadschrijfster Ann Cleeves, die ook de romans rond Vera Stanhope schreef (verfilmd onder de titel Vera). De hoofdrol wordt gespeeld door de Schotse acteur Douglas Henshall (Primeval).

In de pilootaflevering wordt de bejaard Mima Wilson doodgeschoten op haar boerderij op een van de Shetland-eilanden. Haar kleinzoon, politieman Sandy Wilson, alarmeert Detective Inspector Jimmy Perez, een geboren Shetlander die onlangs en na een lange afwezigheid naar de eilanden is teruggekeerd met zijn 14-jarige stiefdochter Cassie. Perez en zijn collega, DC Alison MacIntosh, onderzoeken de moord. Een mogelijke piste is een oude familievete tussen de Wilsons en een andere familie op het eiland, de Haldanes. Beide clans zijn verwant, maar er is een conflict tussen de twee families over visrechten. Maar ook de recente archeologische opgravingen in de omgeving van de woning van Mima Wilson, zorgden voor spanningen in de buurt….

Dinsdag 22 juli : Die Toten von Bodensee

Die Toten vom Bodensee is dan weer een coproductie van ZDF en ORF over een Duits-Oostenrijks detectiveduo dat misdaden onderzoekt in de regio van de Bodensee, het grote meer op de grens van beide landen. De prachtige natuur rond het meer en de bergachtige omgeving vormen een geweldige setting voor hun speurwerk. In de eerste aflevering zien we hoe een vissersboot op de Bodensee in vlammen opgaat.

In het wrak wordt niet alleen het lijk gevonden van een visser, maar ook een merkwaardig masker van een Keltische god en een opschrift in een vreemde taal. Omdat de boot zich op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk bevond, wordt de zaak onderzocht door speurders uit de twee landen: de Duitse commissaris Micha Oberländer (Matthias Koeberlin) en zijn Oostenrijkse collega Hannah Zeiler (Nora von Waldstatten). De twee konden niet meer vean elkaar verschillen, maar zijn wel gedwongen om samen  te werken. Vooral ook omdat er al snel een tweede dode valt in deze mysterieuze zaak…

Woensdag 23 juli : Camilla Läckberg. The Fjällbacka Murders

De Zweedse misdaadreeks Camilla Läckberg. The Fjällbacka Murders is gebaseerd op de boeken en personages van de gelijknamige Zweedse schrijfster Camilla Läckberg over een echtpaar dat moorden onderzoekt in het idyllische Zweedse kustplaatsje Fjällbacka. Dat is ook de geboorteplaats van Camilla Läckberg zelf.

Erica Falck (Claudia Galli) is auteur van misdaadverhalen en haar man Patrik Hedström (Richard Ulfsäter) inspecteur bij de politie. De misdaden waarmee zijn geconfronteerd worden, vinden vaak hun oorsprong in gebeurtenissen of zelfs moorden die zich lang geleden in Fjällbacka afspeelden.

Zo ook in de eerste aflevering, Oorlogskind. Na de dood van haar ouders gaat misdaadschrijfster Erica Falck samen met haar man, politie-inspecteur Patrik Hedström, in Erica’s geboorteplaats Fjällbacka wonen. Al snel krijgt ze het bezoek van  een zekere Göran Berger. Die beweert dat hij een zoon is van haar moeder Elsy Mostrom, en dus een broer van Erica. Hij zegt dat hij werd geboren in 1946, toen Elsy 16 jaar was. Kort na deze verrassende ontmoeting wordt Göran dood aangetroffen in zijn huis. Uit een DNA-test blijkt dat hij wel degelijk Erica’s broer is. Erica wil de waarheid achterhalen en begint met een onderzoek naar wat er gebeurd is in 1946…

Donderdag 24 juli : Inspector Morse

De laatste zomerkrimi is de kers op de taart: de allereerste aflevering van Inspector Morse, de legendarische Britse detectivereeks over de stijlvolle detective Morse (John Thaw) en zijn prozaïsche assistent, sergeant Lewis (Kevin Whately).

The dead of Jericho, de eerste aflevering in de televisiereeks van ITV was gebaseerd op het vijfde boek in de serie van Colin Dexter. Die speelt ook een cameo-rolletje, iets wat hij trouwens in de meeste afleveringen zou doen. De latere Oscar-winnaar Anthony Minghella (The English Patient) schreef het scenario. De regie was van Alastair Reid

Pianolerares Anne Staveley woont in Jericho, een nogal verwaarloosde buurt in Oxford. De vriendelijke detective Morse is lid van hetzelfde zangkoor als Anne en brengt haar na de repetitie naar huis om haar wat beter te leren kennen. Hoewel ze zegt al een relatie te hebben, hoopt Morse toch op een ontluikende romance. Hij is dan ook geschokt wanneer hij enkele dagen later verneemt dat Anne dood is teruggevonden in haar eigen huis. Een bevriende patholoog vertelt Morse dat de jonge vrouw zwanger was toen ze stierf. Het lijkt erop dat zij zelfmoord heeft gepleegd, maar Morse voelt haast intuïtief aan dat er meer aan de hand is…

Het volledige persbericht vindt u als bijlage.

Zomer-krimi-festival

Die Toten vom Bodensee
Le sang de la vigne
Shetland
Inspector Morse
Quirke
Camilla Läckberg
Falcon
Hinterland